At finde de rigtige søgeord at ranke for og i særdeleshed at finde de mest indbringende longtail søgeord er alfa og omega for enhver content marketer. Vi har samlet en liste med de 10 bedste søgeordsværktøjer – både ifølge os selv og en række af de mange SEO-eksperter, der har skrevet om det på nettet.
Når du skal finde de rigtige søgeord, er det ikke altid, du selv kan komme op med de bedste. For din indgående viden om det emne eller forretningsområde, du gerne vil findes på, får dig oftest til at bruge nogle alt for fagspecifikke termer. Det hjælper jo ikke, hvis der ikke er andre end dine konkollegaer, der bruger dem, når de søger efter ny viden.
Skal du have nogle søgeord, der kan skabe trafik, skal du finde dem, som de fleste mennesker bruger, når de søger inden for dit fagområde eller emne. Det kan du finde hjælp til utallige steder. Her iler vi med 10 af de værktøjer, der efter vores og andre SEO-eksperters mening er de bedste og mest effektive til formålet. Har du andre, må du gerne føje dem til listen i kommentarerne.
Google Keyword Planner
Vi er nødt til at starte med Google Keyword Planner. Det er Googles eget værktøj, der giver dig forsalg til gode søgeord på baggrund af de søgeord eller et website, du selv foreslår. Det er samtidig det værktøj, der ligger bag mange af de andre værktøjer, vi omtaler. Så man kan nærmest kalde det for alle søgeordsværktøjers moder.
Problemet med at bruge Google Keyword Planner er, at det er optimeret til at sælge dig søgeord til dine AdWords-kampagner. Det er der sådan set ikke noget i vejen med, men det betyder, at du få en masse oplysninger målrettet AdWords, du ikke kan bruge til noget i din søgeordsanalyse. F.eks. konkurrenceniveauet på det enkelte søgeord. Her kan du blive foranlediget til at tro, at et søgeord med lav konkurrence, betyder at det pågældende ord eller den pågældende frase er let at komme til at ranke for.
Men i praksis betyder det bare, at der ikke er mange annoncører, der byder på det pågældende ord eller den pågældende frase. Det skyldes oftest, at de er for generiske til at folk er så langt i deres købsproces, at annoncer på det pågældende søgeord skaber nogen nævneværdige konverteringer – og hvis der er noget, der er svært at komme til at ranke på, så gælder det i særdeles generiske søgeord, fordi de er så brede! Så drop alle de gode råd om at gå efter søgeord med lav konkurrence i Google Keyword Planner, hvis du vil hurtigt til tops i Google.
Samtidig er Google Keyword Planner ikke helt så præcis i antallet af søgninger. Det viser et cirkatal, der oftest er rundet op til nærmeste multipla af 10. Du finder aldrig søgninger der ender på hverken 2, 3, 4, 5 og så videre. Men ok, det betyder også mindre. Tallene skal jo kun bruges som en rettesnor.
For at kunne benytte Google Keyword Planner, skal du have en AdWords-konto.
Longtail Pro
Longtail Pro er et betalingsværktøj, der praktisk talt bare henter alle data fra Google Keyword Planner og viser dem på en mere overskuelig måde. Det lyder ikke som noget, der er værd at betale penge for.
Men den store fordel ved Longtail Pro er, at du får mulighed for at hente keywords for flere forskellige søgetermer på en gang og at alle de fundne keywords kan samles, så du f.eks. har alle søgeord samlet på et sted til et bestemt website. Her kan du nemt søge og sortere i mængden af keywords og f.eks. vælge, at du kun vil have vist søgefraser, der anvender f.eks. 4 ord eller derover. Det gør det nemt at spotte longtails.
Samtidig kan du let se, hvad for sider der allerede ligger i top 10 på de enkelte søgeord bare ved at klikke på søgeordet. Du kan også trække ranking-data på de enkelte sites fra Majestic og få oplyst antal backlinks, antallet af interne links til siden og så videre. På den måde kan du nemmere danne dig et overblik over, hvad du er oppe imod, hvis du skal overgå det pågældende site i søgeresultaterne.
Så selv om værktøjet sådan set kun henter data fra Google Keyword Planner, samler det og skaber overblik over søgeord og konkurrencesituationen på en meget bedre og meget mere relevant måde end Google Keyword Planner, samtidig med at du kan få flere oplysninger om de sites, du kommer til at konkurrere om topplaceringerne med.
Ubersuggest
Ubersuggest er en anden klassiker inden for kunsten at finde søgeord. Den hiver også data fra Google Keyword Planner og kan nogle gange finde nogle ret gode longtails. Til gengæld viser det ikke antal søgninger på de enkelte forslag. Dem er du nødt til at gå ind og hente i Google Keyword Planner bagefter.
Værktøjet virker ved at du vælger hvilket land eller sprog, du vil finde søgeord på. Derefter angiver du et søgeord og klikker på Suggest-knappen. Så henter Ubersuggest ellers søgeordsforslag hvor det ord indgår i ved at sætte alfabetets bogstaver foran eller bagved søgeordet og viser resultaterne.
For hvert forslag kan du også foretage en søgning i Google, se udviklingen for søgeordet i Google Trends eller få flere søgeordsforslag med den pågældende ordkombination.
Du kan så løbe listen igennem og udvælge de søgeordsvendinger, du finder interessante og få dem overført i en nydelig liste via klippebordet. Listen kan du så stoppe ind i et regneark eller hente antal søgninger for, ved at sætte listen ind i Google Keyword Planner.
Ulempen ved Ubersuggest er, at den ikke er særlig god til at kende forskel på norske, hollandske og danske søgeresultater. Så der er altså nogle fejlskud imellem.
Keywordtool.io
Keywordtool.io fungerer stort set på samme måde som Ubersuggest og har de samme problemer med at kende forskel på dansk, norsk og hollandsk. Men i forhold til Ubersuggest har du mulighed for at få vist oftest stillede spørgsmål om søgeordet. Samtidig kan du også få vist antal søgninger, CPC og andre AdWords-oplysninger, hvis du opretter en betalt Pro-konto.
Gør du det, slipper du for at skulle forbi Google Keyword Planner bagefter for at hente antallet af søgninger og samtidig lokker værktøjet med, at du får dobbelt så mange søgeordsforslag. Det er dog en sandhed med modifikationer, især hvis du sælger sexlegetøj eller beskæftiger dig med andre ”adult” emner. Her får du væsentlig færre forslag ved at være logget ind.
AnswerThePublic
AnswerThePublic minder på mange måder om Ubersuggest, borset fra at AnswerThePublic går målrettet efter at finde spørgsmål og longtails og præsenterer resultatet som et flot, grafisk mindmap. Du kan dog også vælge at få vist resultatet i en liste.
AnswerThePublic viser også søgninger med de mest almindelige præpositioner som for, uden, med, kontra, til, som, nær, samt på samme måde som Ubersuggest med alfabetets bogstaver foran og efterstillet søgeordet. Så det kan lidt af hvert.
KWFinder
KWFinder er endnu et forslagsværktøj, der virker lidt som de foregående 4 søgeordsforslagsmaskiner. Igen hentes data fra Google Keyword Planner. Forslagene er færre, men til gengæld mere relevante på de fleste søgeord.
For hvert søgeord i listen kan du få en oversigt over, hvor nemt KWFinder mener, det er at komme til at ranke for ordet, samt hvem der ligger på de øverste pladser og hvor stærke de pågældende sites er. Alt er samlet i en nem og overskuelig overbliksvisning.
Bagsiden af medaljen er, at du kun får to samlede overbliksvisninger pr. døgn. Vil du have flere, kan du oprette en gratis konto og få 5 overbliksvisninger i døgnet. Vil du have mere end det, må du til lommerne.
WordStream
WordStream er et søgeordsværktøj, der kan bruges både til at finde gode søgeord og AdWords med, samt vurdere hvor stærk en AdWords-profil dit site har. Desværre er værktøjet kun tilgængeligt på engelsk, men skriver du tekster til det engelske eller amerikanske marked, kan du med fordel prøve deres særlige keyword niche finder, som du finder her.
Det giver dig en række nicher for det søgeord, du indtaster og for hver niche kan du så få nogle forslag til populære søgefraser og longtails.
Google Trends
Google Trends giver dig et overblik over, hvad der hitter i Googles søgninger netop nu og giver mulighed for at udforske søgetendenserne for ethvert søgeord eller enhver søgefrase.
Gå ind på forsiden af Google Trends og angiv det søgeord eller den frase, du vil undersøge. Så får du en graf over, hvor stor populariteten har været på det pågældende søgeord siden Google Trends startede tilbage i 2004. Af grafen kan du så se, om det pågældende søgeord er blevet mere populært eller har mistet popularitet på det sidste.
Til hvert søgeord foreslår Google Trends også hvilke relaterede emner og søgeforespørgsler, der er mest populære lige nu, ligesom de kan angive hvor i landet, der er flest, der søger på dem. F.eks. ser søgetermen ”content marketing” ud til at være noget københavneri ifølge Google Trends.
Du kan også sammenligne tendenserne for flere søgeord på en gang – f.eks. hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal satse på det ene eller det andet af to søgeord, der er lige populære. Her vil graferne oftest afsløre, hvilket søgeord der er værd at satse på fremadrettet.
SEMRush
SEMRush er et genialt værktøj til at undersøge, hvad dine konkurrenter eller I selv ranker på for søgeord i søgemaskinerne. Bare skriv konkurrentens eller jeres webadresse og se listen af søgeord, samt en masse anden spændende information om jeres eller konkurrentens website og f.eks. forbrug af AdWords med videre.
Går du ind i listen over søgeord og klikker på et af dem, får du vist en række relaterede søgeord og kan udforske disse yderligere. Derved kan du grave ned i og finde en masse spændende longtails og få vist antallet af søgninger med det samme, samt andre relevante oplysninger om søgeordet – hvis du vel at mærke påtænker at købe AdWords-annoncer. Klik på View Full Report-linket for at få vist den komplette liste.
I oversigten får du også vist en tendenskurve for hvert søgeord og hvornår oplysningerne senest er blevet opdateret i SEMrush’s egen database. Du kan også få vist en liste over de websites, der ranker Top 10 for det pågældende søgeord eller den pågældende søgefrase ved at klikke på SERP-ikonet yderst til højre.
Igen hentes data fra Google Keyword Planner og andre værktøjer. Men informationerne samles løbende sammen i SEMrush egen database, så du slipper for at skulle vente i en evighed på at SEMrush får hentet de bagvedliggende data til det site eller søgeord, du er ved at undersøge.
Du kan gratis få vist et vist antal søgeord og andre oplysninger, men skal du have fuldt udbytte af værktøjet kræver det abonnement.
SearchMetrics
SearchMetrics fungerer lidt på samme måde som SEMrush og er ligesom dette meget mere end bare et værktøj til at få søgeordsforslag ud af. Men i modsætning til SEMrush kører SearchMetrics med deres helt egen database, både hvad angår oplysninger om de enkelte sites og om søgeord og antal søgninger. Det vil sige, at her får du pludselig ikke afrundede data på antal søgninger, men det faktiske antal søgninger, som SearchMetrics har opfanget på nettet.
Brugen af deres egne data er både SearchMetrics store styrke og store svaghed. For især de nye og lidt mindre sites, har du svært ved at hente brugbare informationer hjem om. Til gengæld kan du, når det drejer sig om konkurrentanalyser af sites få en masse spændende informationer om både deres backlink-profil, deres tilstedeværelse på sociale medier og så videre.
Når det kommer til søgeordsanalyse og antal søgninger, giver SearchMetrics på mange måder et alternativt billede i forhold til de Google-baserede værktøjer og lige som med SEMrush får du samlet både tendens og SearchMetrics bud på gennemsnitlig pris for en AdWords-annonce, samt deres vurdering af det samlede annoncebudget for det pågældende søgeord.
Hvilke søgeord skal du dog vælge?
Med så mange værktøjer og så forskellige muligheder for at sammenholde og mikse data, kan det være svært at vælge – endsige få øje på de rigtige søgeord. Skal du have hjælp, sidder vi naturligvis altid klar. Bare brug kontaktformularen, ring til os eller send os en mail.
Læs også: Hvad er SEO?
2 reaktioner
K-Meta er et super godt værktøj til keyword research
Hej Laust!
Super liste af værktøjer, og vi kan bestemt give tomlen op til flere af dem!
Som et par tilføjelser til listen kunne StoryBase og Ahrefs også tilføjes. Storybase er et fokuseret keyword-tool med rigtig godt interface og mange gode relaterede søgeord. Ahrefs er en del af hele pakken, som jo primært er fokuseret på linkdelen. Men der er god indsigt i konkurrenterne og egne søgeord.
Tak for godt indlæg 🙂