3 vigtige kriterier for den gode blog-post

Ram målgruppen lige i kornet!

Står du for firmaets eller din egen blog, er dit fornemste formål, at skabe så mange ringe i vandet som mulig med hver enkelt post – enten i form af kommentarer, delinger eller konkrete handlinger. Men uden et godt og enkelt værktøj til at evaluere dine skriverier med, kan det være svært at ramme plet hver gang. Det værktøj får du her!

Du kender sikkert godt fornemmelsen, når du læser et rigtigt godt indlæg på en blog eller en rigtig god artikel på et website. Glæden over den indsigt eller de svar, artiklen eller indlægget giver, får dig automatisk til at få lyst til at dele artiklen med andre.

Den samme glæde vil du sikkert også give dine læsere. Men det er svært, ikk? For som et berømt Peter Plys-citat så rigtigt siger: ” Det var klogt, da det var inde i mit hoved, men så skete det noget på vejen ud!”. For måske glemmer du en vigtig præmis, som du selv finder så indlysende, at den ikke er værd at nævne eller også er det bare ikke helt så enkelt at få kommunikeret din gode ide ud til omverdenen, fordi du ikke få fortalt tingene i den rigtige rækkefølge.

Således kom dette indlæg til verden, efter jeg havde siddet i omkring en halv times tid og evalueret en anden tekst, jeg havde skrevet og som det egentligt var meningen, skulle have været på bloggen i denne uge i stedet for den her artikel. Men da jeg holdt den op imod det værktøj, jeg præsenterer her, fandt jeg ud af, at den stadig lød klogere inde i hovedet på mig end når jeg læste teksten. Så derfor skånede jeg jer for resultatet.

Klarhed – Rød tråd – Tilknytning

Skal du sikre dig mod at publicere endnu en blogpost, der fortaber sig i de op imod 70 % af indhold, der aldrig bliver læst på nettet, kan du med fordel anvende et meget simpelt værktøj til at evaluere dit næste opus med – eller måske snarere får en god ven eller kollega til at gøre det.

Værktøjet består af tre elementer og kræver sådan set bare, at den person du får til at evaluere din nye blogpost, læser din tekst igennem og forholder sig til:

  • Klarhed
  • Rød tråd
  • Tilknytning

Klarhed

Klarhed handler naturligvis om, hvorvidt det er klart for læseren, hvad det er for en ide eller et budskab, du vil formidle med teksten. Det skal helst være klart allerede efter at læseren har læst det første afsnit i teksten (manchetten). For ellers er der ikke stor sandsynlighed for, at læseren nogensinde opfatter budskabet. For de færreste læser videre end det første afsnit.

Klarhed handler om:

Skab en fængende overskrift – 80 % af de besøgende kommer aldrig videre end overskriften. Så sørg for at budskabet er klart allerede i overskriften og lov dem en gevinst ved at læse artiklen (som når jeg lover dig, du kan skrive gode blog-poster efter du har læst denne artikel).

Hav et og kun et budskab i hver artikel – har du flere budskaber i artiklen, så gem de andre til en anden god gang. Folk skimmer og springer rundt i artiklen, før de beslutter sig for, om de vil læse den hele. Så hvis du fortæller dem flere budskaber undervejs, forvirrer du mere end du gavner.

Skær teksten ind til benet – undlad fyld og ligegyldige ord og sætninger. Alt hvad der ikke bidrager til at give læseren den gevinst, du lovede dem i overskriften, skal skæres væk med hård hånd.

Rød tråd

Der skal være en rød tråd i teksten, der leder læseren hele vejen fra overskriften til det sidste punktum. Opbygger du artiklen som en tre-akter med gevinst, baggrund og konklusion, er du godt på vej til at skabe en rød tråd, som selv den mest fortravlede skimmer på internettet kan holde fast i. Understøtter du opbygningen med gode mellemrubrikker, hjælper det læseren yderligere på vej.

Lad os uddybe de tre akter:

Gevinst – her fortæller du, hvad det er, du har til læseren. F.eks. er gevinsten for denne artikel, at du får et værktøj, der gør det muligt at skrive bedre blogposter.

Baggrund – her giver du den nødvendige viden eller de nye færdigheder, som læseren skal tilegne sig, for at opnå den lovede gevinst eller forstå dit budskab. Det er det vi er godt i gang med nu.

Konklusion – til sidst konkluderer du på, hvordan det de har læst, vil ændre den måde de tænker eller arbejder på og motiverer læseren til at gøre brug af det, de har læst – eller gøre noget andet, som f.eks. at kontakte dig og få mere at vide.

Kan du opbygge de tre sektioner, så konklusionen giver læseren en aha-oplevelse, har du ramt den lige på kornet.

Tilknytning

Det sidste vigtige element, der skal være på plads for at du har en god post eller artikel, handler om tilknytning. Læseren skal på en eller anden led føle en form for tilknytning til det emne, du skriver om. Allerhelst skal det være et emne, der på det nærmeste har kunnet holde dem vågne om natten.

Tilknytningen er det, der får folk til at dele din blogpost. Men er det ikke et emne, der er relevant for læseren eller kan han eller hun ikke kan forholde sig til det, du skriver om, går der næppe mange splitsekunder før vedkommende er hoppet væk fra din artikel igen.

Tilknytningen skabes nemmest ved at vise en vis form for sårbarhed. Du er ham eller hende, der har oplevet deres problem på egen krop. Så du ved, hvad det drejer sig om, og du kender den følelse, læseren sidder med. Det var derfor jeg fortalte om den blogpost, jeg havde kasseret, før jeg begyndte at skrive denne her. Det havde min forfængelighed normalt forbudt mig. Men når der nu var en god grund til at fortælle om det, så kunne jeg godt tilsidesætte forfængeligheden et øjeblik – eller opfinde en historie til formålet…

Fasthold læserens fokus

Ved hjælp af denne lille evalueringsmodel, kan du hurtigt finde ud af, om din blogpost eller artikel rammer rigtigt i forhold til din målgruppe og er i stand til at fastholde deres fokus hele vejen. Leverer du stærkt på alle tre punkter, får du skabt lige præcis den følelse, som jeg beskriver i starten af artiklen: Den gode fornemmelse af, at have læst noget godt indhold – og lysten til at dele. Del så!

Vi kan hjælpe med at skærpe ordlyden

Selv om dit Call to action helst skal være konkret, skal det nok ikke være nær så kommanderende som ovenfor. Har du brug for at skærpe ordlyden på netop jeres budskab, så kontakt os ved hjælp af formularen her på siden eller giv os et ring eller en mail.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *