De fleste kender de mest almindelige tips til at skrive gode overskrifter. Men alligevel kommer vi ud for, at overskriften tilsyneladende ikke fænger. Her er der især 5 fejl, de færreste tænker over, der spænder ben for overskriften. Hvilke får du at vide her, hvor vi også fortæller dig, hvordan du undgår dem i fremtiden.
Der er masser af steder på nettet, hvor du kan finde smarte opskrifter på, hvordan du skal skrive en fængende overskrift. De fleste af dem indeholder typisk 5 tips i stil med:
- Sørg for et tal i overskriften – ”10 tips til bedre overskrifter”
- Brug ”Sådan” i overskriften – ”Sådan bliver du en bedre tekstforfatter”
- Skriv overskriften som et spørgsmål – ”Hvordan skriver du bedre tekster?”
- Brug tillægsord der lover en nem eller god løsning i overskriften – ”Den letteste måde at skrive en god overskrift på”
- Brug negative superlativer i stedet for positive – ”De 5 værste bommerter, du kan begå med tekster”
Men uanset hvor meget, du lægger dig i selen for at overholde de mange forskellige tips og tricks til gode overskrifter, kan du alligevel komme ud for, at din overskrift falder igennem og at der stort set aldrig er et øje, der læser så meget mere end netop overskriften på siden, før de klikker tilbage til søgeresultaterne.
Det skyldes, at de færreste tænker over de 5 fejl, vi gennemgår i denne artikel – selv om de alle 5 er ganske indlysende. Men utallige undersøgelser viser alligevel, at vi begår dem igen og igen. Så her kommer de råt for usødet:
Undgå svære ord eller ord med kedelige konnotationer
Først og fremmest er det vigtigt, at din overskrift er nem at forstå. De skal læses og forstås, uden at der skal bruges voldsomt meget hjerneaktivitet. Det skal med andre ord fise lige ind på lystavlen.
Er der et ord i overskriften, som hovedparten af dem, der lander på siden, ikke forstår betydningen af, mister overskriften sin slagkraft. Hvorfor skal de dog læse om noget, de alligevel ikke ved hvad er. Altså skal der ikke bruges fagudtryk eller endnu værre ord, der har uheldige konnotationer. Det sidste er et voldsomt fint ord for bibetydninger.
Bruger du f.eks. ordet ”krejle”, kan du nemt komme i klemme. For nogle mennesker er det første de tænker på den positive betydning, nemlig at de har gjort en god handel (de har krejlet sig til noget). Men for andre er deres første tanke, at de er blevet snydt eller har fået et latterligt lavt bud på noget, der er meget mere værd.
Du kan dog godt bruge et fagudtryk eller et lidt uheldigt ord i overskriften som en slags mystisk ubekendt, man kan lære hvad er, ved at læse artiklen. Men det kræver, at du opbygger overskriften, så hensigten med at bruge ordet fremgår af teksten. F.eks.: ”Derfor skal du krejle om prisen på din nye bil”.
For lange overskrifter
En anden fejl du bør undgå er for lange overskrifter. Her tænker vi ikke i forhold til SEO-mæssig værdi eller placering af søgeord i overskriften. Vi tænker antal tegn og ord i den.
For jo længere overskriften er, jo sværere bliver den at overskue og forstå for læseren – så jo større er risikoen for, at det kan gå galt. Den gyldne regel er derfor, at den ideelle længde på en overskrift er omkring 55 tegn eller 6 ord. Hvad der er derudover, er af det onde. Men det kan tilgives, hvis du enten bruger meget lange ord eller har mange korte ord i overskriften. Er det tilfældet, kan der godt dispenseres.
Sidstnævnte er dog oftest fyldord, du med fordel kan luge ud i. En meget ordfyldt og lang overskrift som f.eks. ”Derfor skal du se din webshop som et online-magasin frem for en butik” lyder måske nok meget mundret, men kunne nemt kortes ned til blot at hedde ”Se din webshop som et online-magasin”. Derved kommer den til at virke endnu mere mystisk og dragende på målgruppen, fordi den får folk til at tænke over, hvorfor katten de dog skulle det for – og derfor bliver de nødt til at læse artiklen.
Undgå at folk tager stilling allerede i overskriften
Får du skrevet din overskrift, så du får stillet tingene så firkantet op, at folk automatisk tager stilling, før de begynder at læse artiklen, kan du risikere at miste alle de læsere, der har den modsatte mening, end det overskriften signalerer, at artiklen på siden har.
En overskrift som ”Derfor er dødsstraf en god ide!” vil have den effekt på rigtig mange mennesker, frem for en overskrift som ”Er dødsstaf en god ide”, der måske nok ville tiltrække selv dem, der (der ligesom mig) ikke mener, at det er tilfældet.
Husk at fortælle folk fordelen ved at læse teksten
Folk skal også helst kunne se fordelen ved at læse teksten på siden, uanset om det er en artikel eller en salgstale for dit produkt eller din tjeneste. Kan de ikke det, er der ingen grund til at bruge tid på at gå videre.
Det er derfor, vi mener, det er en god ide at skrive andet end bare produktnavnet som overskrift på en produkttekst. Giv som minimum folk en fordel. På samme måde vil en overskrift som ”Nyhederne i SKZ41-566” næppe give mening for andre end dem, der ved hvad den pågældende betegnelse dækker over, men ”Ny SKZ41-566 udnytter e-juicen til sidste dråbe” – hvis nu f.eks. SKZ41-566 var en væsketank til en e-cigaret (og nej, det er der så vidt vi ved, ikke noget der hedder) – ville straks gøre det mere interessant at læse artiklen for dem, der går op i e-cigaretter.
Overskriften skal holde, hvad den lover
Husker du at undgå de 5 fejltrin, vi har optalt her og de fem gode tips til bedre overskrifter, som vi startede artiklen med, opdager du hurtigt, at det ikke er så svært at få skabt gode overskrifter.
Dog er det altid en god ide at gå på opdagelse i overskrifterne i dagspressen eller på konkurrerende websites. Er du heldig, finder du masser af inspiration til din næste overskrift på den måde.
Et enkelt skrækeksempel skal du dog have med: Prøv f.eks. at svinge en tur forbi dagens.dk og deres Facebook-side og se, hvordan de bruger overskrifter og manchetter til at gøre læserne nysgerrige på at læse videre. Desværre holder artiklerne så sjældent, hvad overskriften lover. Det skal folk ikke opleve ret mange gange, før de bliver immune for at klikke videre på links fra det site.
Det er den faktisk den sjette ting, du bør undgå, når du skriver dine overskrifter – altså at skulle læseren. Overskriften skal holde, hvad den lover!
Vil du have hjælp til dine overskrifter?
Vil du have hjælp til dine overskrifter eller måske til at skrive dine tekster, så sidder vi klar til at hjælpe. Kontakt os i dag og hør nærmere om, hvordan vi kan gøre både dine overskrifter og tekster bedre!