5 fradrag der kan spare dig tusindvis af kroner

Som selvstændig kan du spare tusindvis af kroner ved at udnytte dine fradragsmuligheder. Men erfaringer viser, at mange selvstændige snyder sig selv, enten fordi de ikke kender reglerne, eller fordi de synes, reglerne er kringlede.

Det er en skam.

Derfor fortæller Stine Due Jensen fra regnskabsprogrammet Billy her om fem fradrag, som kan skaffe dig flere mønter på kistebunden, når du driver din egen virksomhed.

Medarbejdende ægtefælle

Der kan være store beløb at hente, hvis du er gift, og din ægtefælle tager del i driften af din virksomhed uden at være ansat i virksomheden. Du kan nemlig få fradrag på helt op til 230.600 kr. om året for det, man kalder ”medarbejdende ægtefælle”. Størrelsen på fradrag skal naturligvis kunne retfærdigøres af din ægtefælles arbejdsindsat i virksomheden. Fradraget kan betragtes som en form for løn til din ægtefælle, hvor du på papiret flytter indkomsten fra din virksomhed til din ægtefælle.

Hvis du selv betaler topskat, og din ægtefælle ikke gør, kan fradraget være med til betragteligt at sænke den topskat, du betaler.

Virksomhedsskatteordning

Som selvstændig oplever du måske, at virksomhedens indkomst – og dermed og så din løn –  svinger en del fra år til år. Det ene år skal du betale topskat, men ikke det andet. Det er der råd for.

De år, hvor du står til at betale topskat, kan du lade noget af overskuddet stå i virksomheden, så den del af overskuddet ikke tæller med i din personlige indkomst. I de år, hvor du står til ikke at betale topskat, kan du så trække det opsparede beløb ud af virksomheden. Voilá! Du sparer mange tusinde kroner ved at undgå eller minimere den topskat, du betaler.

Du skal dog være opmærksom på, at du skal betale 22% i skat af det beløb, du det pågældende år, vælger at lade stå i virksomheden. Men den skat bliver modregnet i den endelige skat, når du trækker opsparingen ud.

Moms ved køb af mad til ansatte

Har du ansatte, kan du i særlige situationer få fuldt momsfradrag på køb af mad til dem, hvis maden indtages i virksomhedens lokaler. Du får fuldt momsfradrag i forbindelse med pludseligt overarbejde, som ikke er varslet eller sæsonbetonet. Vælger du i stedet at tage dine medarbejdere med ud at spise, får du kun fradrag for en fjerdedel af momsen.

Du kan også få fuldt momsfradrag på indkøb af mad, hvis du afholder møder i din virksomhed som eksempelvis bestyrelsesmøder, interne møder med fagligt indhold eller kursusaktiviteter. Her skal du dog være opmærksom på, at maden skal serveres på et fastsat tidspunkt i løbet af mødet.

Renter

Et af de lidt mere kendte fradrag er fradrag for renteudgifter.

For hvor rentekrone du indberetter til SKAT, får du nemlig reduceret din skat med 33 øre. Så hvis du eksempelvis skal betale 10.000 kr. i renter, kan du spare op til 3.333 kr. ved at være sikker på, at renteudgifterne på din selvangivelse stemmer.

Kørselsgodtgørelse

Et andet er de mere kendte fradrag er kørselsfradraget. Men det er også et af stederne, at der kan være en del penge at hente.

Hvis du bruger din private bil til virksomhedsærinder, kan du få skattefrit kørselsfradrag efter statens takster. Taksterne er i år 3,53 kr. pr. km. til og med 20.000 km. årligt, og 1,93 kr. pr. km. ud over 20.000. km.

Kører du eksempelvis 100 km. om måneden i egen bil, kan du trække 353 kr. ud af virksomheden skattefrit. Benzinen skal du og får ikke fradrag for den. Men lad os sige, at det i benzin koster 100 kr. at køre de 100 km., så er det stadig 253 skattefri kroner ned i lommen om måneden.

Bilen må ikke være med i virksomhedens regnskab, og du skal lave et simpelt kørselsregnskab over de kørte kilometer pr. år.

Vil du vide mere om potentielle fradrag, kan du finde endnu fem fradragsmuligheder her.

  • Kørsel i egen bil til og med 20.000 km årligt
    3,53 kr.
  • Kørsel i egen bil ud over 20.000 km årligt
    1,93 kr.

Hvis du selv vil prøve at dykke ned i, hvilke fradrag du kan gøre brug af, kan du med fordel tjekke Dinero’s guide til skattefradag, hvor du ved at svare på nogle få spørgsmål, får en liste med muligheder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *