Der findes i dag en lang række databaser med gratis billeder på nettet. Derfra kan du downloade dem og bruge dem på din hjemmeside. Vær opmærksom på, hvad reglerne for at bruge de gratis billeder er. Det er forskelligt fra billede til billede, men vil altid fremgå af databasen.
Billeder er utroligt vigtige for vores oplevelse af alt! En hjemmeside helt uden billeder eller illustrationer er ufattelig svær for alle at komme igennem – lige meget hvor passioneret, der ellers bliver skrevet om emnet. Derfor er billeder ikke kun vigtige som en del af din markedsføring på din blog; de er også afgørende for, at der overhovedet er nogen, der vil læse det, du skriver på den.
Du må selvfølgelig ikke bare tage de billeder, som du kan finde via Google. Der er nogle, der har rettighederne til dem, og du kan derfor blive tvunget til at betale en højere pris for dem eller blive straffet med bøder, hvis du bruger dem. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at bruge nogle, hvor du gerne må.
Heldigvis findes der mange sider, hvor du helt gratis har mulighed for at downloade gratis billeder og bruge dem på din side. På siden er det tydeligt, hvordan du må bruge billederne, og hvem der har taget dem. Dermed ender du ikke med at få fingrene i klemme.
Hvorfor bruge gratis billeder frem for at tage dem selv?
Der er en række gode grunde til, at du bør bruge gratis billeder frem for at tage billederne selv. Den vigtigste er tiden. Når du alligevel sidder ved din computer og arbejder på din hjemmeside, er det meget hurtigere for dig at finde et gratis billede frem for at skulle gå i gang med kameraet og finde et motiv.
Derudover er det jo ikke sikkert, at det, du skriver om, overhovedet er i nærheden. Det kan være, at du har en blog, hvor du skriver om at rejse. Hvis du skal beskrive fem spændende oplevelser i Grønland, kan du jo ikke bare gå ud at tage billederne – medmindre du bor der selvfølgelig.
Endelig er der selvfølgelig også spørgsmålet om kvalitet. Alle kan tage billeder i dag med deres mobiltelefoner, men det er ikke sikkert, at billedet kommer til at have en høj nok opløsning og være flot nok til, at du vil bruge det. Der er en grund til, at nogle kan leve af at være fotografer, mens andre ikke kan; det handler om, at de forstår at se et motiv på den helt rigtige måde, så det bliver spændende at se på.
Gode hjemmesider med gratis billeder
Der findes en række både danske og internationale hjemmesider, der gør det muligt for dig helt gratis at hente fotos og bruge dem. De skriver alle tydeligt, hvordan du må bruge dem, så du ikke kan være i tvivl i forhold til rettighederne.
Der findes et meget stort udvalg af denne form for sider. Her er bare et lille udpluk af dem, der findes:
Pixabay
Pixabay har et stort udvalg af billeder, hvor fotograferne selv stiller billederne til rådighed. Det er helt gratis, men du har mulighed for at give en donation til hjemmesiden. Pixabay sørger for, at der er styr på alle rettighederne i forhold til billederne, og de fremgår også tydeligt, når du går ind på et billede for at se nærmere på det. Læs mere om dem på https://pixabay.com/da/
Pexels
Pexels fungerer på samme måde som Pixabay, hvor fotograferne selv stiller billederne til rådighed. Folkene bag hjemmesiden vurderer, om billederne har en høj nok kvalitet, og sørger for, at der er styr på licenserne i forhold til dem. Læs mere på https://www.pexels.com/
Stockphotosforfree
Stockphotosforfree.com får dels deres billeder fra folk, der lægger dem op, dels fra deres betalingsside Storyblocks. Alle billederne på siden er dog helt gratis, og de har sørget for, at der er styr på rettighederne. Det er netop på grund af deres betalingsside, at de kan tilbyde dig at bruge siden gratis. Læs mere på https://www.stockphotosforfree.com/
Nationalmuseet
Nationalmuseet har skabt en stor billedsamling med historiske billeder og billeder af effekter i deres samlinger. Nogle af billederne er så gamle, at ophavsretten ikke længere gælder for dem. Andre er der stadig ophavsret på. Det vil fremgå tydeligt, når du klikker dig ind på et billede. Alle billederne er gratis for dig at bruge. Læs mere på https://samlinger.natmus.dk/
Unsplash
På Unsplash kan du finde over 850.000 billeder. Der bliver tilføjet nye billeder hver dag, og alle billederne bliver udvalgt af folkene bag siden. På siden ligger der forskellige samlinger af billeder, hvilket kan gøre det nemmere for dig at finde, hvad du skal bruge. Du kan også skabe dine egne samlinger. Læs mere på https://unsplash.com/#!
Librestock
Librestock er ikke en database i sig selv, men samler de bedste billeder fra de andre databaser. Dermed får du fremvist alt det bedste hos dem. De sørger for, at alle billederne har en høj kvalitet, og at du kan få lov til at bruge dem på din hjemmeside. Læs mere på https://librestock.com/
Gratisography
På Gratisography lægger de vægt på, at deres fotos skal være sjove og anderledes. Det er derfor ikke et standardbillede, som du finder der, men et sjovt eller skørt billede. De mener, at deres anderledes billeder netop er det, der gør, at dine læseres opmærksomhed bliver fanget. Læs mere på https://gratisography.com/
New Old Stock
På hjemmesiden New Old Stock lægger de vægt på at finde ældre billeder, der ikke længere er copyright på. En stor del af deres billeder er derfor i sort/hvid med motiver fra 70+ år siden. Hvis det er lige præcis det, som du har brug for, er det en fantastisk database for dig at gå på opdagelse i. Læs mere på https://nos.twnsnd.co/
Freedigitalphotos
På freedigitalphotos.net kan du finde billeder og illustrationer i mindre versioner, der er gratis. Hvis du gerne vil have dem i større versioner, skal du købe dem – hvilket du selvfølgelig også kan via siden. Læs mere på https://www.freedigitalphotos.net/
Regler for, hvad du må bruge gratis billeder til
Når du henter gratis fotos, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad de må bruges til. Bruger du en dansk hjemmeside, vil det typisk fremgå, om de må bruges til kommerciel brug eller ej, og om du skal kreditere fotografen. Er det en udenlandsk hjemmeside, kan de bruge en af følgende vendinger eller forkortelser:
- Non-commercial: Billederne må ikke bruges til kommercielt brug. Har du en hjemmeside, du ikke tjener penge på, og aldrig har tænkt dig at tjene penge på, må du altså gerne bruge dem.
- Attribution: Du må bruge billederne, så længe du skriver, hvem der har taget dem.
- No Derivative Works: Du må gerne bruge billedet, men du må ikke ændre på det. Du må altså for eksempel ikke beskære billedet.
- Share alike: Et billede med denne licens må gerne ændres, men licensen bliver ved med at være den samme, lige meget hvor meget du har ændret på billedet.
- Public Domain Dedication (CC0): Du må bruge billedet, som du vil.
- Public Domain Work: Der er ikke længere ophavsret på billedet, og du må derfor bruge det, som du vil.
Husk at kreditere fotografen – hvis det er et krav
Hvis der bliver stillet krav om, at du krediterer fotografen, er det selvfølgelig vigtigt, at du gør det. Det skal du gøre lige under billedet. Hvis du bruger at skrive en billedtekst om, hvad der er på billedet, kan du skrive den først, og så bagefter skrive, hvem fotografen er. Bruger du ikke at skrive billedtekster, kan du holde dig til kun at skrive, hvem fotografen er.
Sådan er reglerne for ophavsret på billeder
Når du har taget et foto, er det dig, der har ophavsretten på det. Det vil sige, at du har ret til at bestemme, hvordan det bliver brugt. Du kan vælge at lægge det på en hjemmeside med billeder til fri afbenyttelse og give alle licens til at bruge det, som de vil. Du kan også kræve, at de betaler dig penge, hvis du vil bruge det.
Hvis din ophavsret ikke bliver overholdt, skal du først og fremmest henvende dig til vedkommende, der har brudt den. Der er det normalt, at du kræver dobbelt så meget, som du normalt ville gøre for, at de må bruge dit billede. Derefter har de ret til at bruge det. Hvis de ikke vil betale, har du i sidste ende mulighed for at hive dem i retten.
Dine rettigheder gælder resten af dit liv og i 70 år efter din død. Du er dermed sikret i lang tid, når du har taget et billede.
Billeder uden ophavsret
Der er nogle få billeder, der er så gamle, at det er over 70 år siden, at fotografen er død. Dem kan du frit bruge, som du vil på din hjemmeside. En af de databaser, hvor du kan finde dem, er for eksempel Nationalmuseets samling med billeder.
Der er dog som nævnt også nogle fotografer, der vælger at opgive rettighederne til deres billeder af den ene eller anden grund. Billeder uden copyright kan du for eksempel finde i nogle af de databaser, som er nævnt oven for.
Hvad gør jeg, hvis jeg vil bruge et billede med copyright?
Hvis du gerne vil bruge et billede, der stadig er copyright på, skal du tage kontakt til den, der har ophavsretten. Det vil typisk være fotografen. Er fotografen død, vil det typisk være dennes efterladte. Det kan altså ende med at blive noget af et detektivarbejde, hvis det er et ældre billede.
Når du kontakter fotografen, skal du bede om tilladelse til at bruge fotoet. Skriv, hvad du gerne vil bruge det til. Er det på din blog eller hjemmeside, er det oplagt, at du sender en mail og sætter et link ind. Dermed kan vedkommende se, hvad dit projekt går ud på.
Nogle fotografer vil gerne give tilladelse til, at du bruger billedet, hvis det er til et godt formål. Andre vil kræve, at du betaler lige meget hvad. Uanset hvilken holdning fotografen har, bør du for en sikkerheds skyld gemme skriftlig kommunikation, så du har et bevis på, hvilken aftale I har indgået. Dermed er du sikker på, at du ikke får problemer.
Sådan vælger du de rette billeder til hjemmeside
Når du kigger på en database med gratis billeder, er det først og fremmest vigtigt, at du sørger for at finde nogle, der kan understrege indholdet på hjemmesiden. Billeder bliver typisk brugt til at beskrive det, vi skriver om. Har du en rejseblog, hvor du beskriver Rom, er det oplagt at have billeder med nogle af seværdighederne derfra.
Når du har fundet nogle motiver, der passer til dit indhold, bør du se på, hvor høj kvalitet billederne har. Når de skal ligge på din hjemmeside, skal de jo have en høj kvalitet, så de ser flotte ud, når din læser er inde på siden. Samtidig er det vigtigt, at de ikke fylder for meget, så din side bliver lang tid om at indlæse.
Til sidst bør du se på, hvilke former for krav der er til billederne. Hvis du ikke må bruge dem kommercielt eller ikke må bruge dem uden at spørge fotografen om lov, er det selvfølgelig vigtigt, at du overholder de krav. Det er dog langt nemmere, at du vælger nogle gratis billeder, hvor der ikke er copyright på. Er der et andet i mellem dem, som du overvejer, der lever op til alle krav, bør du selvfølgelig vælge det.
Sådan lægger du gratis billeder på hjemmesiden
Når du har fundet de gratis billeder, som du gerne vil bruge, kan du nemt lægge dem op på din hjemmeside. Du starter med at downloade dem på computeren og gemme dem der. Derefter skal du have dem over på hjemmesiden.
De fleste programmer til at bygge hjemmesider i, for eksempel WordPress, har gjort det meget nemt og enkelt for dig at lægge de downloadede billeder op. Du klikker typisk bare på ”tilføj billede” og kan så uploade det gemte billede fra computeren.