hvad er et xml sitemapEt XML sitemap er din hjemmesides guide til brugere og søgemaskiner. XML er sproget, der bruges, og et sitemap viser strukturen for siderne på hjemmesiden via URL. Ændringer på hjemmesider opdateres automatisk i XML sitemaps, så søgemaskiner altid finder den nyeste version af siden. Lær hvordan du sætter et XML sitemap og hvilke plugins, der kan hjælpe med opsætningen. Måske hjælper det dig med bedre ranking på internettet eller måske hjælper det dig blot med hastigheden hvorpå din side bliver indexeret på Google og andre søgemaskiner

XML sitemaps er i denne sammenhæng vigtigt for SEO, da det er en af de veje vi kan direkte kommunikere med Googles algoritmer.

Vælg det internet-venlige kodningssprog til din hjemmeside, så den altid er opdateret, når andre søger. Opmærkningssproget XML videregiver ikke bare teksten på en side, men også information om layout, design og andre elementer. Lad dit XML sitemap kommunikere effektivt med andre computere og hjemmesider, så ingen nyheder går tabt.

Hvad betyder XML?

XML står for Extensible Markup Language og er et kodesprog til hjemmesider. Et Markup Language betyder et opmærkningssprog – det vil sige et programmeringssprog, der videregiver både selve teksten på en side og information om siden. XML er typisk brugt til at udveksle informationer mellem computere, og ’opmærkning’ refererer til, at sproget markerer, hvor der er information om teksten.

Kodesproget XLM bruges typisk til hjemmesider og er velegnet til internettet, fordi det er et dynamisk kodesprog. Et dynamisk kodesprog betyder, at det automatisk opdaterer nye informationer i teksten og om teksten på en side, modsat eksempelvis HTML, der er et statisk sprog.

Et sitemap kan frit oversættes til ’et kort over siden’, og er en liste over de sider, der er på eksempelvis en hjemmeside. Hierarkiet på en hjemmeside og strukturen fremgår af sidens sitemap. Et sitemap er en liste med informationer, som både brugeren og andre hjemmesider bruger i navigationen på en hjemmeside. Det er ikke direkte synligt for brugeren, men en del af det bagvedliggende kodesprog for hjemmesiden.

Hvad gør et XML sitemap?

Et XLM sitemap viser en søgemaskine URL-adresserne på de forskellige sider på en hjemmeside. URL er adressen på en side og kan ses i browseren, når man går ind på siden. Den sørger for hele tiden at videregive aktuelle opdateringer om siden og er en måde, hvorpå en hjemmeside automatisk uploader ændringer til internettet.

xml sitemap

Sitemaps lavet i XML vil med andre ord automatisk blive synlige på internettet, så snart de er lavet – det er således ikke nødvendigt at lægge indholdet eller ændringer ud på nettet, hver gang der sker noget nyt på nettet. Det er en hjemmesides XML sitemap, søgemaskiner som eksempelvis Google kigger i, når nogen søger på noget online.

Hvad er forskellen på et XML og HTML sitemap?

Når man skal beskrive forskellen mellem et XML og et HTML sitemap er den enkleste forklaring, at et XLM sitemap er dynamisk og et HTML sitemap er statisk. Konkret betyder det, at når der sker ændringer på en hjemmeside, og dermed i en hjemmesides sitemap, uploades det automatisk til internettet i et XLM sitemap, mens et HTML sitemap kræver, at man selv aktiverer efter hver ændring.

Hvorfor er XML sitemap en fordel?

Når en søgemaskine automatisk tjekker internettet for søgeresultater – det vil sige ’crawler’ – indekserer den nye søgeresultater, efterhånden som den finder frem til dem. Søgerobotten finder blandt andet frem til sider og søgeresultater ved at følge links mellem sider. Lidt på samme måde som du sikkert også gør, når du surfer på nettet.

Hvis der ikke er mange links ind og ud fra en hjemmeside, kan et XML sitemap være med til at gøre hjemmesiden mere synlig for søgerobotten. Denne får besked i samme sekund, du laver en ændring på hjemmesiden. XML sitemappet sørger for at nye indlæg, tekster eller andet bliver vist på den rigtige måde, så både design, layout, tekst og billeder videregives, som de står på hjemmesiden.

Hvordan sætter man et XML sitemap op?

Det system, som din hjemmeside er lavet i, afgør, hvordan et XML sitemap sættes op. De fleste platforme for hjemmesider har plugins, der mere eller mindre selv kan klare opgaven. Plugins til WordPress som Yoast eller Drupal klarer det for dig blot ved at downloade det pågældende plugin og følge guiden.

Hvis du ikke har en hjemmeside med mulighed for plugin-løsninger, kan du sætte et XML sitemap op via en service som XML-sitemaps.com. Servicer som denne klarer ofte arbejdet for dig, blot ved at du indtaster din hjemmesideadresse. Når der kommer ændringer, skal du igen benytte dig af servicen til at opdatere.

Det er sjældent en god idé, selv at begynde og kode et XML sitemap, medmindre man er meget erfaren inden for det.

Når et XML sitemap er sat op for din hjemmeside, skal søgemaskiner kunne få adgang til sitemappet. Store maskiner som Google kan få adgang med fire simple trin:

  • Opret en konto på Google Search Console
  • Tilføj din hjemmeside under ”tilføj egenskab”
  • Vælg ”sitemaps” under venstremenuen ”gennemgang”
  • ”Tilføj/ test sitemap”, skriv sitemap-adressen og ”send”

Andre store søgemaskiner som Bing har lige så simple og få trin for at tilføje dit XML site på søgemaskinen.

Er et XML sitemap nødvendigt?

Det er ikke påkrævet at have et XML sitemap for at blive fundet på Google eller af andre søgemaskiner. Der er ikke nogen garanti for, at et XML sitemap sikrer god ranking i søgemaskiner. Nogle kritikere af XML sitemaps mener, at søgemaskiner prioriterer de hjemmesider, som søgemaskinen selv finder højere end dem, der ’tilmeldes’ via eksempelvis XML sitemaps.

Nogle oplever, at indekseringen af deres hjemmesider forekommer hurtigere med XML sitemaps, andre det modsatte. Derfor sværger nogen til links og god webarkitektur frem for XML sitemaps. For meget store hjemmesider med mange sider er der også melding om, at den konstante opdatering via sidens XML sitemap gør, at hjemmesiden opdateres for ofte og dermed forsinkes i brugen.

Er du i tvivl om, hvorvidt et XML sitemap er en god idé for din hjemmeside, så tjek om du har nem adgang til at sætte én op via plugins – på den måde kan du hurtigt afprøve, hvordan det virker og se, om det giver dig en bedre placering i søgemaskinerne.