En 404-fejl på en given side på internettet betyder, at siden ikke kan findes netop nu. Om det er fordi den slet ikke eksisterer, du bare har tastet forkert, eller den er midlertidigt ude af drift, fremgår dog ikke. Opdager du en 404-fejl på din hjemmeside, bør den straks udbedres – og er du smart opbygger du din 404-side, så den holder på de besøgende, der får vist den. Læs mere om, hvad en fejl 404 er, samt hvad du kan gøre ved den.
En fejl 404 kan koste kunder og SEO-ranking. For Google anser 404-fejl som et tegn på, at din hjemmeside ikke bliver vedligeholdt. Så vent ikke for længe med at løse problemet. Korrigér fejlen i din kodning på din hjemmeside, redirect siden til en anden URL – permanent eller midlertidigt – eller skriv en besked på siden til dine brugere, så de ved, hvad der sker.
Er du smart, kan en 404-fejl give dine besøgende en helt ny tilgang til dig og din hjemmesides indhold. Derved kan en 404-fejl ende med at blive en mere lykkelig begivenhed, end den normalt anses for.
Hvad betyder fejl 404?
At få beskeden ’fejl 404’ på en side, du har søgt på nettet, er det samme som at ringe til et nummer, der ikke eksisterer. En fejl 404 fortæller dig, at siden ikke eksisterer, og det sker enten ved blot at angive udtrykket ’fejl 404’/ ’error 404’ eller ved at skrive ’Siden eksisterer ikke’.
Vælger en mere humoristisk udgave af samme besked ved at skrive ”Ups, noget gik galt” eller lignende. Men uanset hvad der står ved en fejl 404, angiver den kort og godt, at der ikke er noget på den pågældende webadresse.
Hvordan opstår fejl 404?
Der kan være flere årsager til, at du oplever en fejl 404, når du søger på en side:
- Siden kan være ude af drift
- Du har tastet noget forkert
- Siden er blevet flyttet
Begge dele er ikke ualmindeligt. Men det kan være nyttigt at vide, hvad årsagen er – både som bruger og som den, der ejer hjemmesiden med fejlen.
Siden er ude af drift
En side, der er ude af drift, kan betyde, at den pågældende side er midlertidig ude af drift. Så er du besøgende på en hjemmeside og får denne fejl, er den bedste strategi at prøve igen senere.
Er du udbyder, bør du både tjekke med din host, om der er serverarbejde i gang, og hvis ikke, tjekke for evt. fejl enten i kodningen på siden, eller i det link som førte den besøgende frem til 404-fejlen.
Har du tastet forkert?
En simpel tastefejl kan også være skyld i, at du bliver sendt til den forkerte og ikkeeksisterende side. Så har du indtastet webadressen til siden manuelt, bør du lige tjekke den efter en gang til. Og så rette eventuelle stavefejl.
Siden er flyttet uden redirect
Endelig kan det være, at siden er blevet flyttet til en anden adresse, uden at ejeren af hjemmesiden har fået oprettet en ”flyttemeddelelse”. Det kaldes et redirect.
Det angiver, og sender automatisk den besøgende videre til den nye webadresse. Derved opdager vedkommende ikke fejlen. Undtagen hvis han eller hun spotter ændringen i adresselinjen i deres browserprogram.
Hvilke metoder kan du benytte til at fjerne fejl 404?
Er du udbyder af en hjemmeside, og har en side der melder fejl 404, er der flere måde, du kan fjerne fejlen på.
Det første, du kan gøre, er at tjekke, om der er tale om en utilsigtet fejl i kodningen af hjemmesiden eller fejlen ligger på serveren. Hvis du kan reparere det på den måde, bør fejlen 404 forsvinde af sig selv, og brugere og søgerobotter vil igen kunne få adgang til siden.
Planlægger du at flytte en side – enten permanent eller midlertidig, bør du opsætte et redirect til den nye side. Derved kommer dem, der klikker på et eksternt link, der ikke er opdateret, automatisk ind på den nye side. Hvilken type redirect afhænger af, om du vælger et 301 eller 302 redirect:
- Et 301 redirect er en permanent videresendelse af besøgende til en anden URL. Dette bør kun bruges, hvis du har flyttet den pågældende side permanent på hjemmesiden.
- Et 302 redirect er en midlertidig viderestilling til en anden URL. Den er nyttig, hvis du har planlagt en kortere eller længerevarende opbygning af den pågældende side. Redirect-løsningen sikrer, at brugere og søgerobotter ikke går forgæves, og du bevarer både links og ranking. Samt fortællere Google og andre interesserede, at det kun er en midlertidig viderestilling.
Brug 404-siden til at holde på de besøgende
Den sidste mulighed, der er for at afbøde den dårlige, som en 404-fejl kan give din hjemmeside, er at hjælpe brugeren videre. Dette kan ske ved at ændre teksten på 404 fejl-siden, så den bliver mere informativ end bare fejlkoden eller en anden kortfattet fejlmeddelelse.
F.eks. kan du indsætte din hjemmesides HTML-sitemap på 404-siden. Det giver brugeren overblik over hjemmesiden, samt mulighed for at læse lidt om, hvad der er på de enkelte sider. Derved kan den besøgende måske finde frem til siden ved hjælp af HTML-sitemappet. Eller finder en anden spændende side, de vælger at besøge i stedet.
Derved bliver din 404-side en ekstra mulighed for at holde længere på den besøgende.
Du kan også vælge at indsætte en kontaktformular, så brugerne kan komme i kontakt med dig, hvis det skulle være relevant. Eller et søgefelt, de kan bruge til at finde den side, de fik fejl på. Eller en anden, der giver dem den samme information.
Hvis det er muligt, kan du også tilbyde dem en tjeneste – f.eks. dit nyhedsbrev, en gratis e-bog eller noget andet relevant, der holder på den besøgende – eller sikrer, at du får en krog i dem.
Endelig bør du naturligvis undskylde for ulejligheden, og – hvis der er tale om en tilsigtet utilgængelighed af den pågældende side – måske også give et estimat på, hvornår siden er oppe igen.
En personlig forklaring eller en alternativ mulighed er altid bedre end en standard 404 fejlmelding. Den fortæller som bekendt ikke andet, end at siden ikke er tilgængelig.
Kan du undgå 404 fejl?
Som bruger er det næsten umuligt at undgå sommetider at støde på de irriterende 404 fejl-sider. Men som udbyder kan du gøre en indsats for, at det ikke sker på din hjemmeside.
Som standard giver hverken webserver eller CMS dig besked, når der opstår 404-fejl. Med ved hjælp af forskellige tjenester på nettet, samt ved at installere udvidelser til dit CMS, kan du få automatisk besked, hver gang en side ikke svarer, eller så snart en bruger oplever en 404-fejl.
Dernæst kan du sikre dig, at der ikke er fejl i kodningen, når du ændrer eller tilføjer nyt til din hjemmeside. Sidst, men måske allervigtigst, kan du sørge for, at de interne links på siden ikke henviser til slettede eller ikke-aktive sider.
Du kan aldrig helgardere dig mod, at din side en dag viser fejl 404 – særligt ikke, hvis det er på grund af serverfejl. Du kan heller ikke sikre dig imod, at de udgående links, du har på din hjemmeside, ikke henviser til sider med fejl 404. Sørg for at holde øje med din side, og informér dine brugere eller lav en redirect, hvis det trækker ud.
Få hjælp og sparing til fejl 404
Vil du have hjælp og sparring til at opbygge effektive 404-sider, der kan holde på kunderne ved nedbrud, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi kan også hjælpe dig med at finde nogen til at hjælpe dig med at afbøde 404-fejl.