Der er skrevet utallige artikler om SEO-værktøjer, og hvilke man bør bruge, når man arbejder med søgemaskineoptimering.
Det kan dog skabe mere forvirring end gavn, når man læser en artikel, der præsenterer 30 SEO-værktøjer. For hvilke skal man prioritere, og hvilke giver mest værdi for pengene? Det kan virke helt uoverskueligt.
Derfor skærer jeg nu listen ind til benet.
Om artiklen:
Denne artikel er skrevet af Simon Nygård fra Morning Train.
Jeg – Laust Kehlet – kan som supplement notere at 3 af de SEO værktøjer, der nævnes her er uundværlige for os, mens Storybase og SEO Quake er nogle vi helt sikkert skal snuse lidt mere til ved lejlighed.
Forneden beskriver jeg fem skarpe SEO-værktøjer, som jeg dagligt bruger i mit arbejde som SEO-konsulent i Morning Train. De giver mig en kæmpe værdi og mange fordele, når jeg hjælper vores kunder med at komme til tops i Google.
Alle de omtalte SEO-værktøjer er skarpe indenfor hver deres område. Hvis du bruger dem til at komplimentere hinanden, giver de dig et stærkt overblik over, hvor du skal fokusere, og hvad du skal rette ved den hjemmeside du arbejder med.
1. Ahrefs
Det første og mest uundværlige SEO-værktøj på listen er Ahrefs. Ahrefs er SEO-mandens svar på schweizerkniven.
Du kan bruge Ahrefs til alt fra linkanalyser til søgeordsanalyser. Det er særligt på linkfronten, at Ahrefs er stærk.
Men du kan også bruge Ahrefs til at nye finde idéer til søgeord, se konkurrenternes estimerede trafik fra Google samt se hvad konkurrenterne rangerer på.
Vi bruger primært Ahrefs til at lave linkanalyser og konkurrentanalyser. Her kan vi hurtigt se, hvem der linker til konkurrenterne, men ikke til vores kunde. Det giver inspiration til, hvordan vi kan stjæle de samme links, som konkurrenterne har.
Derudover fungerer Ahrefs også som et perfekt linkanalyseværktøj. Du kan bl.a. se følgende:
- Hvilke type links siden har
- Nye links fra måned til måned
- Mistede links fra måned til måned
- Hvilke ankertekster der bruges i linkprofilen
- Hvor mange domæner der linker til sitet
- Hvor stærke de indgående links er
- Hvilke sider der har flest indgående links
Ved at bruge Ahrefs når vi analyserer vores kunder og deres konkurrenters linkprofil, kan vi få en indsigt i, hvor der bør fokuseres rent linkmæssigt, og hvor meget tid der skal afsættes til linkbuilding, før vi opnår fornuftige resultater.
Ahrefs koster 99 USD om måneden.
Læs mere her: https://ahrefs.com
2. Storybase
Storybase er et dansk værktøj, hvor du kan få idéer til, hvilke emner du kan skrive om, ud fra hvad folk søger efter. Det er et ideelt værktøj at bruge, hvis man mangler inspiration til nyt indhold, der kan skaffe trafik fra Google.
Hvis du f.eks. skriver ”bårebuket” i værktøjet, bliver du præsenteret for en række søgeforespørgsler, hvori ”bårebuket” er inkluderet.
Det kunne f.eks. være: ”Hvilken slags bårebuket skal man købe?” Du kan også se, hvor mange månedlige søgninger de viste søgeforespørgsler har.
Vi bruger værktøjet ved vores kunder, der allerede har en dominerende plads på Google, og hvor indholdsudvidelse er en taktik til at skaffe mere trafik fra Google.
Du skal dog være kritisk over for dit indhold. Hvis du udelukkende ønsker mere salg i din webshop eller flere leads, skal du undgå at skrive en masse indhold, der blot trækker trafik fra folk, der ønsker at få besvaret et spørgsmål.
Du kan få adgang til Storybase fra 39 USD om måneden.
Du kan få en gratis 14 dages prøve.
Læs mere her: https://www.storybase.com/
Screaming frog
Screaming Frog er et crawler-værktøj, der giver dig mulighed for at gennemgå hjemmesidens URL’er, page titles, døde links, 404-fejl og andre on site SEO-elementer.
Værktøjet giver dig et fint overblik over, hvilke tekniske fejl og mangler siden har.
Vi bruger primært værktøjet i opstartsfasen for at vurdere, om der skal lægges en fokuseret on site indsats.
Hvis vi ser, at siden har mange lange eller mangelfulde page titles, er det et område vi prioriterer som noget af de første.
Screaming Frog er også et oplagt værktøj til at finde døde interne links. Hvis et site har mange døde udgående og interne links, signalerer det til Google, at hjemmesiden ikke er up to date, hvilket kan have en negativ indflydelse i Google.
Screaming Frog koster omkring 1.500 DKK om året.
Læs mere her: https://www.screamingfrog.co.uk/
Accuranker
Når vi har udarbejdet en søgeordsanalyse og fundet de søgeord vi vil arbejde med, bruger vi værktøjet Accuranker til at overvåge søgeordene og følge udviklingen fra dag til dag.
Værktøjet er brugervenligt og har et lækkert design, hvilket gør det til en leg at følge søgeordenes udvikling.
Ved hvert søgeord kan du se følgende:
- Hvor mange månedlige søgninger søgeordet har
- Hvilken landingsside søgeordet rangerer på
- Hvordan konkurrenternes placering på søgeordet udvikler sig
- Tendenser, trends og højsæsoner for søgeordet
Værktøjet koster 79 USD om måneden.
Læs mere her: https://www.accuranker.com/
SEOquake
SEOquake er et smart on site værktøj til Google Chromes værktøjslinje. Når du har installeret det, har du altid et brugbart SEO-værktøj ved hånden.
Når du er på en side, kan du åbne SEOquake og få et klart overblik over, hvilke fejl og mangler den nuværende side har. Derudover viser SEOquake også forskellige data om siden.
SEOquake kigger bl.a. på:
- Korrekt brug af H1-titler
- Data på søgeordstætheden
- Data på indgående og udgående links
- Længden på page titles og metabeskrivelser
- Længden af indhold på siden
SEOquake er oplagt at bruge, hvis man ønsker at sammenligne længden af indholdet på en side og konkurrentens side for at vurdere, om der behov for indholdsudvidelse.
Værktøjet er gratis at anvende.
Læs mere her: https://www.seoquake.com/index.html