Troede du, at der var 10 placeringer på den første side i søgeresultaterne, så tro om igen! Faktisk er der kun 8,5 i gennemsnit på mobilen. For Google fylder flere og flere elementer som nyhedsoversigter, billedsøgeresultater, Knowledge Graphs, direkte svar og så videre ind på første side af søgeresultaterne. Samtidig fylder annoncerne også mere og mere. Så det bliver sværere og sværere at få opmærksomhed – selv om du er landet på side 1 med din hjemmeside!
Det er en indgroet sandhed hos de fleste, at der vises 10 søgeresultater på hver eneste side i søgeresultaterne på Google. Men sådan har det ikke været længe faktisk. For siden 2012 har Google målrettet fyldt især den første side i søgeresultaterne med flere og flere elementer. Formålet har været at give brugerne så mange relevante svarmuligheder på deres søgning som muligt – og at give dem svaret på deres søgning, uden at de nødvendigvis behøver at klikke sig væk fra Google og over på en hjemmeside. Det har ikke altid gjort det nemmere at lave SEO og så alligevel.
Siden dengang er det stille og roligt gået ned ad bakke med antallet af søgeresultater på side 1 på Google. En nylig opgørelse fra tyske Searchmetrics viser, at der i dag kun er gennemsnitlig 8,5 placeringer tilbage på side 1, hvis du søger fra mobilen, og 8,59 hvis du søger fra computeren.
Har det øget konkurrencen om de gode placeringer?
Er man lidt kynisk, kan man med nogen rette hævde, at de mange ekstra elementer ikke har ændret på konkurrencesituationen for de bedste placeringer i de organiske søgeresultater. For her handler det stadig om at komme i top 4 – og det har de ekstra elementer ikke ændret på.
Det betyder til gengæld, at alle dem der ikke når op i top 4, får sværere og sværere ved at blive hængende på side 1. For når der allerede klippes af omkring det ottende søgeresultat – og tit endnu før – skal du ikke ret langt ned af siden, før du er i farezonen.
Samtidig er de organiske søgeresultater kommet til at fylde mere. For de største og mest betydende websites øverst i søgeresultaterne får vist links til forskellige sektioner af hjemmesiden. Samtidig kan hvert enkelt søgeresultat bringes til at fylde mere, ved at bruge Rich Snippets til at vise informationer om alt lige fra åbningstider og til vigtigste produkter.
Udnyt de muligheder du har for at komme til at fylde i søgeresultaterne
Google styrer stadigvæk, hvor meget der bliver vist. Men det er helt sikkert, at hvis du ikke udnytter alle de muligheder der er for, at du, din hjemmeside og dit firma kan komme til at fylde i søgeresultaterne – ja, så skyder du dig så meget i foden, at du måske helt mister synligheden – selv om du står på første side af søgeresultaterne. Det er lidt lige som i telefonbogen i gamle dage.
For din placering i søgeresultaterne skal gerne bimle og bamle sige så meget som de andre elementer, Google klemmer ind. Derfor er det essentielt, at du får oprettet Rich Snippets til alle jeres indholdssider og får givet Google så mange oplysninger om jeres firma og dets produkter som muligt ad den vej.
Derved kan du fylde jeres søgeresultater med vurderinger, åbningstider, billeder og andre relevante oplysninger. Det gør jeres søgeresultater mere spændende at se på i forhold til de konkurrenter, der ikke bruger Rich Snippets.
Bliv en del af Googles eget indhold
Du bør også gå efter at komme til at kapre noget af det indhold, som Google viser ved siden af de organiske søgninger. Her kan du selvfølgelig altid købe dig til en placering ved hjælp af Google AdWords. Men her har Google skruet ned for antallet af annoncer, samtidig med at de har givet de vindende annoncer mulighed for at fylde mere i søgeresultaterne.
Det har betydet, at der er blevet mere kamp om annonceplaceringerne. Det har igen medført en kraftig forhøjelse på budpriserne på de mest konkurrenceprægede søgeord.
Har du ikke de økonomiske muskler til at blande dig i den kamp, bør du i stedet gå efter at udnytte nogle af de elementer, hvor Google henter informationer fra dig. Det kan f.eks. være gennem de såkaldte Knowledge Graphs og de velkendte svar-bokse, der giver svaret på de mest populære long tail-søgninger direkte i toppen af søgeresultaterne.
Knowledge Graphs – din vej til at give flere oplysninger
En af de elementer, der er udviklet til at holde brugerne af Google på søgemaskinens første side, er deres Knowledge Graph. Den viser billeder og grundlæggende informationer om kendisser, firmaer, byer, begreber og mange andre emner i en særlig boks på siden. Den vises til højre for søgeresultaterne på en computer og øverst i søgeresultaterne over folden på en mobiltelefon.
Så skal du lige tjekke op på, hvem ham der George Clooney fra Nespresso-reklamerne er, så behøver du sådan set ikke klikke væk fra Google, for at få de mest grundlæggende oplysninger om manden. En enkelt søgning vil nemlig give dig alle de grundlæggende detaljer om ham, samt link til fødeby, kone, børn og mest kendte film.
Skab din egen Knowledge Graph
Du kan skabe din egen Knowledge Graph for jeres virksomhed, ved at oprette en konto på Google My Business. Her kan du oprette de forskellige lokationer og angive alle mulige relevante oplysninger om f.eks. åbningstider, kontaktoplysninger og hvilken branche I arbejder inden for.
Du har også mulighed for at lægge billeder op af den enkelte lokation – både set inde- og udefra. Giver I ikke Google noget at vise, får I som standard vist et kort og billeder fra den seneste forbikørsel af Googles Streetview-bil. Det er også muligt at lægge billeder op af medarbejdere, indendørsbilleder og de ydelser og produkter, I tilbyder.
Denne Knowledge Graph bliver vist ved alle brand- og lokationssøgninger og giver jer mulighed for at få en helt unik opmærksomhed i søgeresultaterne. Men det kræver som sagt, at I har givet Google oplysningerne først.
Svarbokse er en lidt sværere måde at få opmærksomhed på
Svarboksene giver svar på de mest almindelige spørge-søgninger direkte i søgeresultaterne. Her udvælger Google det svar, de finder mest relevant i forhold til brugerens søgeintentioner. Det svar kan lige så godt komme fra en artikel på jeres hjemmeside, som det kan komme fra Wikipedia eller nogle af de andre kilder, som Google falder tilbage på, hvis de ikke kan finde et bedre svar.
Det gør svarbokse til en anden måde at skabe øget opmærksomhed om jeres virksomhed på. Tilmed giver de dig eller firmaet mere autoritet, fordi Google har udvalgt jeres svar blandt alle de andre svarmuligheder, der var på nettet. Endelig giver de også mere trafik. For Google linker naturligvis direkte videre til den side på hjemmesiden, hvor de har hentet svaret fra.
Men svarboksene er lidt sværere at få fat i, fordi Google selv udvælger den tekst, der skal stå i dem ud fra nogle specifikke kriterier, der er defineret af Googles Hummingbird-algoritme og deres RankBrain.
Her drejer det sig især om at skabe afsnit på fremtrædende steder i teksten, der giver et konkret svar på det spørgsmål, der er blevet stillet i søgefeltet. Så brug de samme søgeord og tilføj passende evidensord og relaterede termer, så Google kan se, at jeres tekst rammer den søgehensigt, brugerne har haft med deres søgning.
Sørg også for at bruge de samme navneord, som der indgår i eller passer til søgningen – f.eks. på enheder, begreber, ting, steder og firmaer. Så har folk søgt på noget med en ”vandhane”, skal ”vandhane” indgå i teksten.
Altså handler det om at skabe sider med indhold af høj kvalitet, der er velstrukturerede og relevante. Jo flere af Googles algoritmer den pågældende side scorer højt på, jo bedre rustet står du. Endelig skader det bestemt heller ikke at være anerkendt for at sin viden på området gennem link fra de hjemmesider, Google anser for at have en høj autoritet på området.
Masser af andre muligheder for at larme i søgeresultaterne
Du har også mange andre mulighed for gratis at komme til at larme lidt mere i søgeresultaterne. Kan du f.eks. blive omtalt i nyhedsartikler, der har relevans for søgninger på jeres vigtigste søgeord, kan du blive fremhævet i nyhedssektionen, der bliver vist til rigtig mange søgninger.
Husker du at udfylde Alt-tags på billeder med beskrivende tekster, der medtager de vigtigste søgeord for de enkelte sider i en naturlig sammenhæng, kan jeres gode billeder af produkter, steder og lignende, eller infografikker om det emne, der er søgt på, give jer ellers uopnåelige topplaceringer. Husk i den forbindelse også at skabe en fængende billedtekst, der lokker folk til at læse indholdet på siden, hvis de først er kommet ind på siden fra billedsøgningen.
Endelig skader en god video om emnet heller ikke. Den skal helst ligge på YouTube, der jo ejes af Google. Så har den størst chance for at blive vist i en særlig videosektion i søgeresultaterne. Husk at linke hjem til en relevant side på jeres hjemmeside fra videosiden på YouTube.
Så jo flere veje du giver Google, jo større chancer har du for at få mere plads i søgeresultaterne. Men det kræver en lidt kreativ tankegang og den rigtige indstilling til din indholdsproduktion. Men resultatet kan give dig rigtig meget ekstra og meget mere relevant trafik til jeres hjemmeside. Så det er bestemt værd at gå efter.