Vindermentalitet for aktieinvestorer – en strategi for at bygge det rette mindset

”In the short term the market is a voting machine, in the long term it is a weighing machine” Benjamin Graham

Introduktion til aktiemarkedet

 

Når Børsen Play og Millionærklubben taler om aktier, flyver det med frække termer som makroøkonomi, mikroøkonomi, P/E, K/I og valuation og meget mere igennem æteren. Man kan blive mægtig inspireret og tænke, ja, hvor lyder det rigtigt, den køber jeg, når Novo-nordisk bliver kaldt undervurderet og rost i høje toner! Bare for at ændre mening dagen efter, hvor en anden analytiker siger, den er overkøbt, overvurderet, der er mange shortpositioner og den skal falde med (mindst) 40%

Her ender man ofte som æslet, der står midt på pladsen. Den er både sulten og tørstig. Og heldigvis er både vand og hø i nærheden. Men desværre er det i hver sin retning. Så æslet går først den ene vej, men vender så om og går den anden vej, og det gentager sig… Lige indtil den falder død om af sult og tørst.

Så her er tip 1:

Don’t be a donkey! (det gælder i øvrigt også andre steder i livet)

 

Hvordan undgår man det? Jo, ved at have en strategi. Strategi… hvad fanden er det? Det lyder som en omgang angstfremkaldende fremmedgørelse på et abstrakt niveau, ik? Jeg skal da bare købe en god aktie (billigt) og sælge den igen (dyrt), og så er den barber geddet (eller omvendt).

Men hov! Det er ikke en strategi. Og ja det kan godt være det går godt (i en periode), men grundlæggende har du bare været heldig. Og på den lange bane er gratis råd alle pengene værd (og den kan du så lige tænke lidt over inden du læser videre).

Der mangler altså noget her. En hel basal viden om hvad der skaber værdi på aktiemarkedet. Og der er to ting du skal vide for at få en vindermentalitet på aktiemarkedet.

1) Naturlig opdrift – verden bliver rigere

 

Produktiviteten stiger (og det gør verdens befolkning også), der er inflation, og verden bliver hele tiden rigere  = værdien går op. Historisk er aktiemarkedet gået op med ca. 7% om året. Den her værdi tilfalder alle aktører på markedet! Medmindre de gør noget, som ødelægger det. Det kaldes markedsafkastet, og det kan man få ved at investere i en passivt forvaltet bred fond (f.eks. Vanguard) – det bør alle, der ikke har en bedre strategi gøre! Renters rente er en vild ting som selv Einstein havde stor respekt for.

Eksempel på renters rentes styrke:

 

Du er 25 år og får startet en aldersopsparing (bør alle gøre – den har den bedste skatteprofil). Du indskyder maksimal-beløbet hvert år, lad os sige 30.000 kroner (beløbsgrænsen er pt 29.600). Efter 40 år er du klar til at gå på pension. Til den tid er opsparingen – med et gennemsnitligt markedsafkast på 7% – vokset til 6.438.287 kroner. Altså rundt regnet 6,5 millioner kroner! Af dem har du kun selv indskudt 1.200.000, resten har renters rente genereret!

Det afkast bør (næsten) alle tappe ind i, de har simpelthen ikke råd til at lade være – om du så skal sove i sovepose og spisehavregrød i en periode for at komme i gang, så gør det!

Men her er der ingen edge til nogen – du får bare del i værdiskabelsen i verden.

Men det du gør her er at undgå uprovokerede fejl – og det er en af de vigtigste ting ved en god strategi: Minimer risikoen for at have ’egenuheld’.  Så det var det, nu har du en strategi! For 30.000 kroner om året, kan du – hvis du starter tidligt nok – få en anseelig formue. Men det er ikke specielt sexet eller sjovt bare at få indeks (selvom indeks faktisk slår de fleste fonde). Så du vil videre og selv lege Warren Buffett – det vil jeg også så lad os se på den anden ting, som skaber værdi på aktiemarkedet:

2) Gode beslutninger

 

Her forsøger man så at få et bedre afkast end markedsafkastet

Ved at bringe noget til bordet! Og det noget er en strategi for at træffe gode beslutninger.

Spørgsmål:

Har du brugt 10.000 timers koncentreret indsats på investering og økonomi? (det tager ca. 10.000 timer eller 5 årsværk at blive ekspert i følge (Malcolm Gladwell) 

Har du en (svinedyr) Bloomberg terminal med alle nyheder og vigtige nøgletal og markedskommentarer i realtid?

Nej? Har du så overhovedet noget at komme med? Sikkert! Men det vil kræve en indsats.

Kend dig selv

 

Men først skal du lære, hvad du er god til og måske især, hvad du skal passe på, for aktiemarkedet har en fantastisk evne til at tage vores svage egenskaber som mennesker og forstørre dem.

Hvad skal du basere din strategi på? Typisk noget som interesserer dig og som du tror du er god til – eller er god til i dit ’civile liv’. Som stormester i skak er jeg f.eks. meget interesseret og god til strategi. Så jeg leder efter steder hvor mit strategiske overblik kan give mig en edge. Det betyder ikke man slipper for tal og regnskaber osv. for det er en nødvendig ting at have styr på basale nøgletal. Men jeg starter ikke med tallene – som f.eks. nogle investorer gør – de kommer på, efterhånden som ideen om en investeringscase bliver bygget op.

Når man skal lære noget (nyt), er det ofte en god ide, at simplificere det ned på et niveau, hvor man forstår det 100% og så bygge det op derfra. Det er sådan man bliver god til skak – f.eks. ved at starte med et slutspil med meget få brikker og isolere det man skal forstå og  med hjælp af en masse mikroviden om hvordan ting foregår bygge en forståelse, som kan aggregeres til makroniveau. Det er en god øvelse på næsten alt – start med at forstå – OWNE – det grundlæggende fuldstændig og først derefter kan du bygge på med binomial rentegitre og IS-LM kurver. I en støjende verden er det ikke nemt at være den usete blinde. Men det er essentielt at forstå helt fundamentale ting omkring økonomien, før du kaster dig ud i avancerede ting. Rom blev ikke bygget på en dag, men en sten ad gangen – gør det samme med din viden om investering. Den viden du bygger får du brug for i alle dine beslutninger om investeringer og vil ligge som en essentiel baggrundsviden hele tiden.

Tip 2:

Stil stigen op ad det rigtige hus og begynd at klatre op et skridt ad gangen.

 

Der findes mange profiler som investor – tag f.eks. Millionærklubbens faste medlemmer (Millionærklubben er et radioprogram på Radio 24/7 mandag-fredag kl. 9:05-10)

Lars Persson bruger teknisk analyse til at vælge sine aktier. Han kigger på grafer, og når de ser gode ud så hopper han på aktien.

Lau Svenssen bruger fundamental analyse. Han kigger på regnskaber, beregner nøgletal og sammenligner brancher og konjunkturer. Han har en meget omfattende viden om markedet.

Tom Hougaard er daytrader. Han bruger teknisk analyse på meget korte tidsrum og har en meget trænet intuition. Hvis man er daytrader har man aldrig fri og skal leve og ånde markedet (det er bestemt ikke for alle).

Mogens Vad er global (momentum) investor. Han rejser rundt og hører virksomhedspræsentationer og spiser frokost med folk der ved, hvad der sker. Han er god til at lytte på vandrørene og har et stort netværk, som giver ham informationer løbende.

Det er fire helt forskellige strategier, og deres findes mange flere. Prøv at tænke over hvor din edge skal komme fra – hvis du bare lytter til noget andre siger, så er du jo altid bagefter, ik? Nu kommer vi til noget vigtigt.

Lige lidt om fejl.

 

Alle begår fejl, alle begår fejl alle begår fejl… De fleste begår den samme fejl flere gange, de fleste begår den samme fejl flere gange, de fleste begår den samme fejl flere gange… det er ok! Men alle fejl er ikke lige og nogle fejl er så store at de betyder ’game over’ – derfor skal man altid prøve at estimere sandsynligheden for at man tager fejl og hvad en fejl evt. koster i forhold til hvad man har at lege med. Dvs. man skal have en ide om, hvordan man styrer risici – for det er ALTID forbundet med risici at investere i aktier.

We have met the enemy and he is us

(krigscitat af ukendt oprindelse)

Den største fare mod din strategi er dig selv! Aktiemarkedet er som sagt rigtig god til at tage dine dårlige egenskaber og bruge dem i mod dig. Her er en liste over de forskellige ting, som koster dig din vindermentalitet på aktiemarkedet:

Resultatorienteret:

At tro resultaterne er fortæller dig alt. Der er stor varians på aktiemarkedet, og nogle gange er man heldig og nogle gange er man uheldig. Det kan man ikke gardere sig imod. Men man kan prøve at vurdere på ens beslutninger (ærligt og objektivt) fremfor ens resultater. Hvis man bliver ved med at lave gode beslutninger så kommer resultaterne også. Så procesorienteret er bedst.

Frygt:

Man skal glemme alt om følelser når man investerer – de er kun i vejen. En af de mest almindelige fejl er at blive bange og gøre noget i panik. En strategi i mod dette er, at f.eks. aldrig handle samme dag som du bliver bange! Havde nedskrevne strategier for eventuelle scenarioer, som man følger. Mind dig selv om at tænke!

Overmod:

Helt standard reaktion når det går godt, så bliver man til Tigerdyret fra Peter Plys:
Æsel: Kan tigerdyr svømme? Tigerdyret: Selvfølgelig kan tigerdyr svømme, tigerdyr kan alt! Så behold din ydmyghed for tyngdekraften vinder alligevel altid til sidst…

Skødesløshed:

Tæt forbundet med overmod. Man føler sig lige pludselig ’entitled’ til gode resultater og holder op med at gøre det grundige arbejde, som var baggrunden for de gode resultater. Resultatet er næsten altid det samme….

Stolthed:

Du tog fejl – fiks det og kom videre, ik? Og nej der var stort set ikke nogen, som opdagede det (spotlight effekt – folk har selv for travlt til at se hvad du laver), og det er altid bedst at være ærlig overfor dig selv og dem omkring dig.

Grådighed:

Du skal lige have det sidste med og i stedet fik du hele turen med ned… selvom dine beregninger sagde, at kursen var klart over den reelle værdi.

Dovenskab:

Det kender alle. Man får ikke lige sat sig ordentlig ind i sagerne og det der regnskab på 120 sider blev kun lige skimmet. Eller man hørte i Børsen play at en aktie var undervurderet og købte den (nærmest i blinde). Aktiemarkedet belønner dem der gør arbejdet. Og tænk lige hvilken edge du kan have, hvis du kender alle vigtige tal i et regnskab og derfor med det samme forstår hvad en nyhed omkring omsætningen betyder for valuation?  Så er automatisk i top 5% blandt investorer.

Ego:

Hver gang du træffer beslutninger baseret på andet end rationelle og objektive overvejelser, så taber du!

Utålmodighed: (findes det ord?)

Du behøver ikke gøre noget… Der er ikke noget krav om, at du gør noget! Tag dig god tid, medmindre du er daytrader! Gør aldrig noget fordi du er utålmodig, dyrk noget sport, læs en krimi eller se en serie på netflix i stedet

Manglende disciplin:

Du har lavet en god strategi og har en edge på markedet og du ved hvad den er! Men hov! Så kom du faktisk til at købe noget som ikke var en del af strategien, fordi du blev forført af en sweettalking Sune Berg Hansen i millionærklubben. Det sker (for nogle) og det gør det især indtil strategien er så indgroet at man får det dårligt af at tænke på ikke at følge den.

Det blev lidt langt, og der kommer måske en opfølgning af mere teknisk art, hvis der er interesse for det. Gode spørgsmål at stille dig selv for at finde gode investeringer. Hvad ved jeg, som ingen andre tror? Hvordan ser verden ud om 10 år? Hvad hvis det, alle tror er forkert?

Det her emneområde er jo lidt udenfor KH-Onlines normale forretningsområde, men vi er på vej med flere spændende ting, som har relevans for investeringer og tager lidt forskud på glæderne.

Skrevet af Sune Berg Hansen

En reaktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *