WordPress vs. Wix

wordpress vs wix

Det vil for langt de fleste spille en stor  rolle, om du vælger WordPress eller Wix til din hjemmeside. Wix har nogle fastlagte løsninger, der gør det nemt at gå til for dig som nybegynder. I WordPress kan du bygge en langt mere personlig hjemmeside, men det tager også længere tid for dig at lære at bruge systemet.

Når du skal oprette en hjemmeside, er du måske allerede i gang med at tænke på billeder, skrifttyper og funktioner som kontaktformularer. Men du er nødt til at træde et skridt tilbage og starte med et langt mere fundamentalt spørgsmål: Hvilket system vil du bruge til at bygge din hjemmeside i?

To af de mest populære systemer til at bygge en hjemmeside i dag er WordPress og Wix. Der er stor forskel på de to, da WordPress er et open source CMS system, mens Wix er en hjemmesidebygger.

Meget kort fortalt er forskellen altså, at i WordPress er det muligt for dig at skabe lige præcis den løsning, som du ønsker, mens du i Wix må holde dig til de løsninger, som de har skabt for dig. Det gør Wix langt nemmere at bruge, men giver dig langt flere muligheder for at gøre din hjemmeside personlig i WordPress.

Når vi taler om WordPress, er det vigtigt at understrege, at vi taler om WordPress.org og ikke WordPress.com. Den sidste er en hjemmesidebygger, der har mange af de samme features som Wix.

 

Find ud af, hvad du har brug for

Når du skal oprette en hjemmeside, bør du først og fremmest tænke over, hvor personlig du har brug for at gøre den. Hvis du har brug for en standardhjemmeside med nogle helt simple funktioner, kan Wix typisk opfylde det behov.

Lige så snart, du vil have nogle mere komplicerede funktioner – eller bare nogle unikke – er det WordPress, du skal have fat i. Et eksempel på det kan for eksempel være, hvis du gerne vil have et horisontalt billedgalleri. I WordPress vil du ofte kunne finde det, fordi andre brugere har skabt det, mens det i Wix ikke er muligt at finde – eller skabe, hvis dem, der står bag Wix ikke har skabt det.

 

Hosting af hjemmesiden

Derudover er det også vigtigt, at du tænker over, hvilken form for hosting du kommer til at have brug for fremadrettet. Når du opretter en hjemmeside hos Wix, bliver din hjemmeside hostet hos dem, og du har ikke mulighed for at flytte den senere hen.

Hos WordPress vælger du selv, hvor du vil hoste din hjemmeside. Hvis du får mere trafik på din hjemmeside og derfor har brug for en anden form for hostingløsning, kan du derfor uden problemer flytte din hjemmeside.

 

Temaer og plugins

Det, at WordPress er open source, betyder, at alle brugerne har mulighed for at gå ind og skabe tilføjelser og ændringer. Det betyder, at der findes et hav af forskellige former for temaer og plugins, som du kan benytte dig af. Nogle er gratis, mens andre koster penge.

Temaer er afgørende for, hvordan din hjemmeside kommer til at se ud. Du kan skabe hjemmesider med lige præcis det udseende, du ønsker. Plugins giver dig derimod mulighed for at have forskellige funktioner på din hjemmeside. Det kan være alt fra en kontaktformular til, at du kan omdanne din hjemmeside til et socialt medie.

Fordi brugerne kan skabe temaer og plugins til WordPress, er der over 11.000 temaer og over 50.000 plugins at vælge imellem. Du skal være opmærksom på, at det ikke er alle temaer og plugins, der kan arbejde sammen, og at de i nogle tilfælde lige frem kan modarbejde hinanden. Det kan gøre det nødvendigt for dig selv at kode.

I Wix er det folkene bag, der står for at fremstille nye temaer og apps, som plugins kaldes i Wix. Det betyder, at du slet ikke har lige så mange at vælge imellem. Der er omkring 500 temaer og omkring 300 apps. Folkene bag sørger for, at alle temaer og apps passer sammen.

 

Hvor meget kan og vil du selv stå for?

Når du skal oprette en hjemmeside, er det selvfølgelig også vigtigt, at du er opmærksom på, hvor meget af arbejdet du selv kan stå for. Er du helt nybegynder til at skabe hjemmesider, vil det klart være nemmere for dig at gå i gang med Wix.

I WordPress vil det derimod tage dig længere tid at lære, hvordan du skal bruge det. Det skyldes simpelthen, at der er så mange forskellige muligheder i programmet. De mange muligheder kan dog også gøre, at du har brug for at kunne kode for at skabe en personlig løsning.

I det tilfælde kan du få brug for professionel hjælp i kortere eller længere tid. Det kan for eksempel være fra et firma som Websitesupport.dk, der er eksperter i WordPress. Lige meget hvilken form for problem du har, kan de derfor hjælpe dig med at få skabt den rigtige løsning.

 

Kundeservice

Når du skal skabe og vedligeholde en hjemmeside, er det selvfølgelig også vigtigt, at du kan få den hjælp, du har brug for. Hos Wix har de en kundeservice, som du har mulighed for at kontakte på telefon og chat. Dermed kan du få hjælp til alle dine spørgsmål, hvilket kan være rart for dig som nybegynder.

Hos WordPress har de ikke en kundeservice. Har du købt et tema eller et plugin, er der nogle gange kundeservice med i købet af det. Der kan du dog selvfølgelig kun spørge ind til det givne tema eller plugin.

Som WordPress-bruger er du altså nødt til at hente hjælp andre steder end hos en kundeservice. Der findes masser af artikler og videoer på nettet, hvor du kan hente hjælp. Derfor vil du ofte kunne finde frem til mindre løsninger selv. Til større og mere komplicerede problemer kan det være nødvendigt, at du får hjælp udefra.

 

Hvad er ellers vigtigt at være opmærksom på?

Udover ovennævnte er der selvfølgelig også en række andre detaljer, der er vigtige at være opmærksom på. Vi har ikke engang været inde på en af de allervigtigste for mange, nemlig prisen. Hos Wix betaler du et fast beløb hver måned. For det får du så adgang til alle deres temaer, apps og så videre. WordPress er i sig selv gratis, men du skal betale for hosting, og i nogle tilfælde også for temaer og plugins.

En anden vigtig forskel mellem de to er, om dine kunder kan se ændringerne på hjemmesiden undervejs, eller om de først kommer senere. I Wix arbejder du direkte på siden med ændringerne. I WordPress arbejder du på en redigeringsside eller med en visuel opbygger som Divi. I begge tilfælde bliver ændringerne først synlige, når du trykker opdater.

 

Konklusion – Hvad er bedst?

Der er ikke noget rigtigt eller forkert, når du skal vælge mellem Wix og WordPress, så længe du sørger for at vælge en løsning, der passer til dig. Wix er godt til hjemmesider, der er meget simple, og som måske ikke skal ligge på nettet i særlig lang tid.

WordPress er derimod godt til dig, der forestiller dig, at din hjemmeside skal vokse. Når den vokser, kan du få brug for helt andre funktioner og muligheder, og det er vigtigt, at det program, du bruger, understøtter det.

Hvis du er i tvivl om, hvilken du skal vælge, vil vi altid anbefale, at du vælger WordPress. Du kan sagtens skabe en simpel hjemmeside som i Wix – og hvis du så senere får brug for at gøre den mere personlig, flytte til en anden hostingvirksomhed, eller lignende, så har du mulighed for at gøre det.

 

WordPress – fordele:

  • Meget fleksibelt
  • Ændringer bliver først vist, når du trykker opdater på siden
  • Mere sofistikeret software
  • Open source CMS – betyder, at det er muligt for alle at bidrage til det. Det giver for eksempel et meget stort udvalg af temaer og plugins.
  • Understøtter ukonventionelle hjemmesider, hvor der er brug for individuelle løsninger

 

WordPress – ulemper:

  • Koster penge for hosting og i nogle tilfælde også for temaer, plugins mm.
  • Tager tid at lære selv at sætte op
  • Er nødt til at skifte mellem redigeringsside og forhåndsvisning – medmindre du bruger Divi, der er en langt mere visuel måde at bygge siderne op på.
  • Du er nødt til at kvalitetsteste temaer og plugins grundigt, fordi brugerne selv kan skabe dem.
  • Kan du ikke selv kode, kan det være nødvendigt for dig at hyre en, der kan.
  • Typisk ingen kundeservice, medmindre du har købt tema eller et plugin.

 

 

Wix – fordele:

  • Meget nemt at gå til og komme i gang med
  • Du redigerer direkte på siden, som dine kunder vil se den, og du kan flytte på alle elementer
  • Overskueligt og nemt at gå til som nybegynder
  • Wix tjekker alle deres apps og temaer, så de er sikre på, at de passer fuldstændig til deres system.
  • Du kan klare det hele selv
  • Understøtter godt konventionelle hjemmesider
  • Kundeservice, som du kan ringe til eller chatte med

 

Wix – ulemper:

  • Din hjemmeside bliver hostet hos dem. Det betyder, at du ikke kan flytte din hjemmeside.
  • Kan ikke gøres mere personlig end de muligheder, de tilbyder
  • Forandringerne sker på hjemmesiden, mens du er i gang med dem
  • Wix’ appmarked kan slet ikke matche WordPress’ store udbud af plugins til at gøre hjemmesiden mere personlig
  • Wix har langt færre temaer end WordPress. Du finder cirka 500 hos Wix, mens der er over 11.000 hos WordPress. 

 

 

Andre fordele, ulemper eller kommentarer til WordPress vs Wix

Det er der helt sikkert, og hvis du sidder inde med kendskab til fordele eller ulemper, så kommenter meget gerne nedenfor! Spørg også meget gerne hvis du står mellem at skulle vælge, så kan vi eller andre der læser denne artikel komme med input!