Zombietrafik synes at udgøre et større og større problem på alverdens hjemmesider. Det er brugere, der kommer ind på siden fra søgeresultaterne og bliver der et lille stykke tid, uden at klikke på noget. De går for det meste efter de højst placerede sider i søgeresultaterne eller AdWords-annoncer, kommer oftest i horder uden nogen forklarlig årsag, for så at forsvinde igen for et stykke tid. Kort sagt mystiske besøgende, der både koster klik i AdWords og kan medføre dårligere placeringer i søgeresultaterne.
Den såkaldte zombietrafik har været kendt i efterhånden en del år – specielt i den engelsktalende del af verden. Efter en pause blussede trafikken op igen i slutningen af januar i år, hvis man skal tro denne tråd i diskussionsforummet Webmasterworld.
Men selv om det måske kan se sådan ud, dækker den mystiske trafik ikke bare over almindelige besøgende, der kommer ind på hjemmesiden og forlader den igen. De vil normalt komme fra mere lokale placeringer. Nej, zombiebrugerne kommer oftest fra Langtbortistand, og de kommer væltende i horder fra det samme område – for så måske pludselig at dukke op igen fra en ny destination.
Hvad er problemet med zombiebesøgende?
Det der er problemet med zombierne er, at de lige så tit kommer fra klik på AdWords-annoncer, som de kommer fra de organiske søgeresultater. Altså koster de enten ejerne af hjemmesiden penge og ødelægger konverteringsraten på AdWords-kontoen. Eller også trækker de sidens placering ned i søgeresultaterne, fordi zombierne forlader siden igen inden for 30 sekunder efter de er landet på den.
Så kommer der zombier nok, går der ikke længe, før ejeren enten kan mærke det på omkostningerne til AdWords eller placeringerne i søgeresultaterne – og i værste fald har det indflydelse på begge dele.
Står Google bag?
Onde tunger har længe haft Google mistænkt for, at sende disse horder af zombier ud. Men hvad skulle formålet være? Google kan allerhøjst vinde lidt ekstra penge på deres AdWords. For selv den største konspirationsteoretiker kan næppe komme op med en gyldig grund til, at Google skulle forsøge at ændre på selv de mindste hjemmesiders placeringer i søgeresultaterne, ved at sende zombiebrugere ind på siderne. Det er der ingen grund til. Google kan bare ændre placeringerne af sig selv. Det behøver de ikke en zombiehær til.
Samtidig ville det være lidt for ”risky business” for Google, at begynde af fifle med AdWords-indtægterne med deres egen zombiehær. Blev de afsløret med fingrene så langt nede i kagedåsen hos deres kunder, ville de være out of business i løbet af nul-komma-fem. Det ville være et selvmål af dimensioner.
Er det hackere?
Umiddelbart lyder det også usandsynligt, at der er tale om hackere. For en hacker ville forsøge at klikke på noget eller prøve at finde ud af, hvordan de kom ind på bagsiden af websiden. Zombierne gør ikke noget aktivt. De forsvinder bare igen.
Er det bare vildfarende besøgende?
Kan de såkaldte zombier forklares som vildfarende besøgende? Indtil videre synes fænomenet mest at ramme engelsksprogede sider. Så måske kunne det tænkes, at de oftest langt fra kommende besøgende har fundet siden i søgeresultaterne og forsøger at læse den på engelsk eller i en Google-oversat version?
Måske! Men hvorfor skulle der så komme flere besøgende lige efter hinanden fra næsten samme geografiske lokation – ja, sågar samme IP-adressesegment? De ringer vel næppe og beder alle deres venner om hjælp til at forstå, hvad der står på siden.
Spionrobotter der scanner siderne for indhold
Kunne det i stedet tænkes, at der var tale om spion-bots, der scannede siderne for indhold, der kunne gøre dem til eventuelle hackermål. F.eks. scannede om siden talte dårligt om bestemte religioner, havde en særlig politisk holdning eller andet, der gjorde den interessant at lægge ned?
Måske? Men igen giver det ingen forklaring, at zombierne ankommer i horder.
Kommer zombierne til Danmark eller er de her allerede?
Hos KH-Online har vi scannet vores Google Analytics-konti for nogle af vores største websites. Her kommer der flere hundredetusinde besøgende hver måned. Der er da også besøgende fra en række lande rundt om i verden, der med sikkerhed ikke kan forventes at kunne læse dansk på anden måde end gennem Google Translate eller andre oversætterværktøjer.
Men vi finder ingen eksempler på besøgende, der kommer i stimer fra nogenlunde samme geografiske lokation. Der kommer nogle få stykker hist og pist. Men de klikker oftest på flere sider og kan derfor ikke karakteriseres som zombier. Faktisk er det eneste mistænkelige ved dem, at de gennemsnitlig ser på 2 forskellige sider i løbet af et besøg på bare 3 sekunder. Godt nok har vi superhurtige webservere, men alligevel!
Har du haft besøg af zombier?
Hvad med din hjemmeside. Har du haft besøg af zombier? Eller er der tale om et rent amerikansk/engelsk fænomen, der udelukkende skyldes, at alle i verden tror, de kan engelsk? Vi hører gerne fra dig!