Disavow

disavow

Linkbuilding er en effektiv metode til at opnå topplaceringer i søgeresultaterne, men det er en kendsgerning, at ikke alle indgående links bringer lige stor værdi til dit domain.

Visse typer af forskellige links, der kan kategoriseres som spamlinks, kan skade hele domænet, din linkprofil og påvirke dine rankings negativt. Disse dårlige links kan du komme til livs ved at afvise backlinks gennem Google Disavow Tool.

Vi vil nedenfor præsentere dig for værktøjet Google Disavow, og komme ind på hvordan du uploader en Disavow Fil. Endvidere vil du kunne læse, hvilke backlinks der bør afvises, og hvorfor det er alfa og omega at have en sund og stærk linkprofil.

disavow
Indholdsfortegnelse

Hvad er Google Disavow Tool?

Google Disavow Tool er et værktøj fra Google, der først gang blev annonceret i oktober 2012. Du har adgang til dette tool via Google Search Console.

Formålet med værktøjet er at gøre det lettere for dig at afvise eksterne links til dit website, som du ikke kan stå inde for af den ene eller anden grund.

Google Disavow Tool bør primært og udelukkende bruges, hvis du er blevet underrettet om en manuel spamhandling fra Google.

Du kan risikere at få en såkaldt link penalty, hvis Google vurderer, at du har forsøgt at manipulere søgeresultaterne ved at have købt eller bygget unaturlige links til ét eller flere domæner(spam).

Hvad definerer et skadeligt link?

Der findes gode og autoritære backlinks, der kan fremme din hjemmesides rangeringer i søgeresultaterne, og så findes der dårlige links, der potentielt kan skade din organiske synlighed.

Sidstnævnte skal du forsøge at navigere udenom, men hvordan identificerer du de skadelige links?

 

Denne type af backlinks kan være skadelige:

 • Links fra irrelevante domæner af lav kvalitet

 • Links fra hackede domæner

 • Links fra domæner med stødende eller ulovligt indhold

 

Er du ikke ekspert på søgemaskineoptimering og linkbuilding, og har du derfor svært ved at vurdere, om et backlink er gavnligt eller skadeligt, hjælper vi gerne med at lave en vurdering.

Google kan vælge at ignorere de skadelige links, men de vil ikke forsvinde

Google Disavow kan være et yderst brugbart værktøj, hvis du har været udsat for et linkangreb, eller hvis du har benyttet suspekte linkbuilding-metoder.

Det er dog vigtigt at indskyde, at de indgående links til din hjemmeside ikke forsvinder, fordi du sender dem ind via Google Disavow Tool.

Google vil i bedste fald vælge at ignorere de udvalgte backlinks og dermed hverken tillægge dem positiv eller negativ værdi, men de vil fortsat eksistere, indtil webmasteren måske fjerner dem.

linkbuilding

Google Disavow Tool bør kun bruges i mere alvorlige tilfælde

Google Disavow Tool bør altid være et værktøj, som du anvender som sidste udvej og kun i mere alvorlige tilfælde.

I de fleste tilfælde skader en mindre mængde spamlinks ikke din hjemmeside. Har du til gengæld en masse links af lav kvalitet, kan det give mening at afvise dem via omtalte værktøj.

Det er en vurderingssag fra case til case, men da det ikke er uden risiko at bruge Google Disavow Tool, bør det kun bruges, hvis du enten har fået en straf eller har udsigt til at få en straf fra Google.

Alternativer til at afvise tvivlsomme backlinks via værktøjet

Inden du giver dig i kast med Google Disavow Tool, bør du forsøge at få fjernet de skadelige og uønskede backlinks på anden vis.

Det gør du mest effektivt ved at kontakte ejerne af de hjemmesider, der linker ind til dit website. Bed dem pænt om at fjerne de links, som du ikke længere ønsker skal pege ind på dit website.

Sådan afviser du skadelige backlinks via værktøjet fra Google

Hvis du har en stor mængde indgående spamlinks, og hvis det påvirker dine rankings negativt, bør du afvise dem via Googles værktøj.

Det er relativt let at gå til, hvis du blot følger trin-for-trin-guiden herunder.

 

Sådan gør du:

 1. Skab dig et overblik over dine links og identificér de skadelige (det kan du gøre via Google Search Console, Ahrefs m.v.)

 2. Opret en liste over de links, som du ønsker at afvise (kravene til denne liste gennemgår vi længere nede)

 3. Klik dig ind på https://search.google.com/search-console/disavow-links

 4. Klik på Vælg ejendom og vælg det berørte domæne

 5. Klik på Upload liste over links, der skal afvises og upload din tekstfil (.txt)

 

Hvis der er fejl i den indsendte Disavow fil, vil du få besked herom. Ret listen og upload filen på ny, indtil den bliver godkendt.

google disavow tool

Få overblikket over dine backlinks og udpeg de skadelige

For at kunne benytte Google Disavow Tool skal du først og fremmest have udpeget de skadelige backlinks. Du har flere muligheder for at se de eksterne links til din hjemmeside.

 

Her er to metoder:

1.      Klik dig ind på Google Search Console, vælg dit domæne, klik på Links og derefter Websites, der linkes mest (gratis værktøj)

… eller

2.      Klik dig ind på Ahrefs, indsæt din hjemmeside i søgefeltet og klik på søg og derefter på Referring domains (betalt værktøj)

 

Med både Google Search Console og Ahrefs har du mulighed for at downloade en fil med de indgående links, så du får et bedre overblik.

Krav til den tekstfil, du skal indsende

Google tager kun de skadelige links i betragtning, hvis der indsendes en tekstfil, der overholder kravene til filformatet.

 

Der stilles følgende krav til linkfilen:

 1. Der må kun angives ét domæne eller én webadresse pr. linje

 2. Filen skal være en tekstfil, der er kodet med UTF-8 eller 7-bit ASCII

 3. Filen skal have endelsen .txt

 4. Webadresselængden må ikke overstige 2.048 tegn

 5. Filens størrelse må ikke overstige 100.000 linjer

 

Hvis du indsender en ny linkliste, vil den nye liste erstatte de eventuelle eksisterende lister.

Er du interesseret i mere brugbar viden om søgemaskineoptimering, så er du velkommen til at læse vores store SEO-guide.