Teknisk SEO

teknisk seo

De gode placeringer i Googles organiske søgeresultater udebliver, hvis din hjemmeside ikke er teknisk korrekt opbygget og optimeret. Det tekniske fundament skal være i orden, hvilket kræver en målrettet indsats, hvor teknisk SEO er nøgleordet.

Teknisk SEO dækker over mange vigtige elementer, der alle har betydning for din hjemmesides performance og synlighed i søgeresultaterne. Det handler bl.a. om, at dit website skal have et responsivt design, at den skal være hurtig, at den skal være let at indeksere og navigere rundt på.

teknisk seo
Indholdsfortegnelse

Hvad er teknisk SEO?

Når vi snakker teknisk SEO, så dækker begrebet over det tekniske arbejde med SEO. Det omfatter alle de tiltag af teknisk karakter, som har betydning for dine rankings i de organiske søgeresultater.

Teknisk SEO handler om at identificere og udbedre tekniske fejl på en hjemmeside. Det har altid haft betydning for din organiske synlighed, og betydningen er bestemt ikke blevet mindre med årene.

I dag er det ikke kun en god idé at arbejde med den tekniske SEO af sit website med henblik på at tilgodese brugerne og søgemaskinerne. Det er et absolut must.

Hvorfor er teknisk SEO vigtigt?

Google og de øvrige søgemaskiner har altid lagt stor vægt på det tekniske fundament, når de har vurderet og rangeret hjemmesider.

Teknisk SEO er blevet særligt vigtigt at prioritere, efter at Google udrullede Core Web Vitals, en opdatering til Googles algoritme, tilbage i 2021.

Den nye algoritmeopdatering lægger vægt på brugeroplevelsen på en hjemmeside. Der er fokus på mobilvenlighed, hastighedsoptimering, sikker browsing, HTTPS, forstyrrende popups m.v.

I vores guide vil du blive præsenteret for en tjekliste til teknisk optimering, som du med fordel kan følge trin-for-trin, hvis du vil rangere højere og erobre de bedste placeringer i SERP.

core web vitals

En grundig analyse giver overblik over de tekniske fejl og mangler

For at skabe et overblik over en hjemmesides tekniske fejl og mangler skal der laves en grundig analyse. Nærmere betegnet en teknisk SEO analyse.

Den tekniske SEO analyse bruges til at analysere den tekniske opbygning og identificere de områder, hvor der er brug for optimering.

Med analysen på plads kan der laves en handlingsplan, og der kan tages stilling til, hvilke tiltag der er de vigtigste at prioritere i dit arbejde med teknisk SEO.

Disse tekniske SEO tiltag bør du implementere på din hjemmeside

Teknisk SEO er, som det ligger i ordet, teknisk, men du behøver ikke nødvendigvis at have mange års erfaring som udvikler eller programmør for at optimere den tekniske del af din hjemmeside.

Nogle tiltag kan implementeres uden stor teknisk viden, mens andre kræver en vis teknisk viden.

 

Nedenfor fremhæver vi de 10 vigtigste tekniske SEO tiltag:

  1. Opsæt HTTPS og gør din hjemmeside sikker

  2. Opsæt et sitemap og gør det let for søgemaskinen at crawle dit website

  3. Sørg for, at din hjemmeside er mobilvenlig (responsiv)

  4. Sørg for, at din hjemmeside har en lav loadtid

  5. Tag hånd om duplikeret indhold

  6. Tag hånd om døde sider (404-sider)

  7. Identificér og ret fejl i HTML-kode eller scripts

  8. Tjek op på, om du bruger struktureret data korrekt

  9. Identificér og ret fejl i både interne og udgående links (døde links)

  10. Undersøg om du har valgt den optimale URL-struktur på din hjemmeside

https - teknisk seo

#1 HTTPS

Tiden skal ikke skrues mange år tilbage, før det var normalt, at domæner startede med HTTP, men i takt med det øgede fokus på sikkerhed, er det ikke nok at bruge en HTTP-protokol.

Din hjemmeside skal være sikret via HTTPS, idet dette er med til at sikre, at dine kunder trygt kan indtaste personfølsomme oplysninger, da disse oplysninger bliver krypteret.

Google tilgodeser sikre hjemmesider, og derfor skal du prioritere at opsætte HTTPS.

For at få HTTPS skal du købe eller få et SSL certifikat. Dette kan du få gennem din webhost eller gennem et plugin i dit CMS system, f.eks. Really Simple SSL.

#2 Sitemap

Teknisk SEO handler om at sikre, at Google let kan finde og indeksere din hjemmesides indhold. For at hjælpe dette på vej kan du bl.a. opsætte et sitemap.

Et sitemap er kort og godt en oversigt over alle sider på din hjemmeside. Når du opretter en ny side, vil dit sitemap blive opdateret, og søgemaskinerne vil hurtigt opdage dette.

Dit sitemap kan enten bestå af en HTML– eller XML-fil.

I dag er det både nemt og hurtigt at generere et sitemap i de fleste CMS-systemer. Det er bl.a. nemt i WordPress, hvor du kan bruge et godt værktøj som f.eks. Yoast til formålet.

Når du har genereret dit sitemap, bør du indsende det til Google Search Console.

sitemap

#3 Mobilvenlighed

Teknisk SEO dækker over rigtig mange forskellige elementer. En af de absolut vigtigste elementer, hvis ikke den vigtigste, handler om mobilvenlighed.

I dag bliver din hjemmeside nemlig både crawlet og indekseret fra en mobiltelefon, hvorfor det er alfa og omega, at din hjemmeside er mobilvenlig.

Alle dine sider og dit øvrige indhold skal automatisk tilpasses de enkelte enheder, herunder smartphones, tablets og laptops, så brugerne ikke skal zoome hverken ind eller ud.

Du skal med andre ord have en responsiv hjemmeside.

Du kan med fordel tjekke din hjemmesides mobilvenlighed ved brug af Google Mobile-Friendly Test, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din hjemmeside er responsiv.

#4 Loadtid

En anden vigtig rankingfaktor handler om din hjemmesides loadtid. Jo hurtigere din hjemmeside er, desto bedre et signal sender du til både brugerne og søgemaskinerne.

Loadhastigheden har nemlig afgørende betydning for brugeroplevelsen.

Du kan bruge GTmetrix eller Website Speed Test fra Pingdom Tools til at tjekke din hjemmesides loadhastighed. Du kan også bruge Google PageSpeed Insight til formålet.

 

Dette kan du gøre for at forbedre din hjemmesides loadtid:

  1. Komprimér dine visuelle elementer (billeder og filer)

  2. Få en god og stabil hostingløsning

  3. Minimér brugen af eksterne scripts og omdirigeringer

  4. Load indholdet i den rigtige rækkefølge

  5. Slet plugins, som du ikke bruger

  6. Aktivér caching

hastighed - teknisk seo

#5 Duplikeret indhold

Duplikeret indhold er ikke velanset i søgemaskinernes øjne og bør derfor undgås.

Google har svært ved at forstå, hvilken side der er den originale og mest relevante, hvis to eller flere URL’er har det samme indhold.

Duplikeret indhold kan f.eks. opstå, hvis din hjemmeside kan tilgås med både HTTP og HTTPS, hvis den samme produktside figurer i flere kategorier, hvis en konkurrent har kopieret din tekst osv.

Google foretrækker at fremvise unikt indhold til brugerne, og derfor kan de vælge at nedprioritere dine sider, hvis indholdet ikke er unikt. Derfor skal du sørge for, at hver enkelt landingsside er unik.

#6 404-sider

404-sider – også kendt som døde sider – er ligeledes noget, du skal undgå. Disse sider gør ikke noget godt for brugeroplevelsen, tværtimod.

Teknisk SEO dækker bl.a. over at identificere og håndtere disse 404-sider.

404-fejl opstår, når den indtastede URL ikke eksisterer. Det kan f.eks. være, at du har slettet landingssiden, eller at du har skiftet landingssidens URL.

Når du finder en 404-side, skal du enten redirecte siden til en anden ved hjælp af et 301-redirect eller alternativt gendanne den slettede side.

html - teknisk seo

#7 Fejl i HTML og scripts

Uhensigtsmæssig brug af HTML og scripts kan påvirke din SEO negativt og bør derfor være et fokuspunkt i arbejdet med at optimere din hjemmeside.

Fejl i HTML og scripts kan være svære at identificere og rette for den almene bruger, hvorfor det kan være en god idé at få teknisk hjælp til dette.

#8 Brug af struktureret data

Struktureret data er kode, der kan indsættes på din hjemmeside med henblik på at hjælpe søgemaskinerne med at crawle og vise bestemt indhold i søgeresultaterne.

Det kan f.eks. være visning af priser, stjerner, udvalgte spørgsmål m.v.

Struktureret data kan gøre din hjemmeside mere synlig i søgeresultaterne og den vej igennem øge CTR’en på dine topplaceringer.

For at drage nytte af fordelene skal der bruges de rigtige Schema Markups. For at afklare, om du bruger de rigtige indstillinger, bør du køre en test via Google Schema Markup Testing Tool.

seo-bureau

#9 Fejl i links

Teknisk SEO handler også om at identificere og rette fejl i links. Det gælder både interne og udgående links.

I forhold til alle de links, du har på din hjemmeside, så skal du sikre, at de virker (ingen døde links), og at der er angivet det korrekte rel attribute. Husk aldrig at bruge “nofollow” til interne links.

Nofollow tagget bruges f.eks. til affiliate links og på links, der er genereret af brugerne i forbindelse med forumindlæg eller kommentarer til blogindlæg.

#10 URL-struktur

URL-strukturen er relevant at prioritere, da den hjælper brugerne med at finde rundt på din hjemmeside, og det bliver belønnet af søgemaskinerne.

Du kan organisere dit indhold efter kategorier, brands m.v. ved at skabe en god URL-struktur.

I forhold til din hjemmesides URL’er skal du også sørge for, at de ikke er for lange, at de er sigende for indholdet, og at de ikke indeholder bogstaverne æ, ø eller å.

Brug desuden bindestreger som mellemrum i stedet for underscore i dine URL’er. Vil du blive endnu skarpere på teknisk SEO og søgemaskineoptimering, så tjek vores SEO-guide ud.