Hvad er SEO (Søgemaskineoptimering)?

SEO handler om hvordan man får mere trafik og flere salg på din hjemmeside via Google. Faktisk handler SEO om søgemaskiner generelt, og i visse lande kan det give god mening at fokusere på andre søgemaskiner, men i Danmark er der kun en søgemaskine, der er rigtig vigtig og det er Google.dk.

Hvad kan du forvente, når du får KH-Online til at arbejde med SEO for din hjemmeside.

 • Større synlighed på Google
 • Mere trafik – fra bedre placeringer
 • Flere salg og/eller henvendelser 
 • Ingen bindinger – vi tror på tillid mellem vores kunder og os!
 

KH-Online’s SEO værktøjskasse er bygget omkring 3 søjler: Linkbuilding, Content Marketing og Teknisk SEO.

Introduktion til SEO med Laust Kehlet

Indholdsfortegnelse

Tilbud på SEO?

Her får du SEO uden de store salgstaler. SEO hos os er et håndværk der består:

 • Indholdsoptimering
 • Linkbuilding
 • Teknisk optimering
 

Skriv til Laust på kontaktformen eller giv ham et kald på 29 84 03 42.

 

Hvad får du?

Du får en SEO ordning, hvor du ikke skal have tillid til SEO leverandøren, men leverandøren skal have tillid til dig. Når du er på denne side, så er det fordi, at du vil have resultater fra Googles organiske placering af søgeresultater. Du ønsker at øge indtægten gennem salgskanalen Google, og ikke bare betale for nogle timers konsulentarbejde hver måned, hvor du ikke rigtig ved hvad der er blevet gjort.

Klassisk abonnementsmodel

Månedlig betaling for SEO arbejde. Alt efter budget og projektets størrelse laves der en plan for SEO arbejde. Typisk vil der være indeholdt søgeordsanalyse, on-page analyse og forbedringer, tekniske analyser og rettelser og linkbuilding.

En klassisk SEO pakke er for dig, der vil god solid SEO for din virksomhed og hjemmeside.

Hvordan laver KH-Online SEO?

Når KH-Online laver søgemaskineoptimering, så har vi en stor kasse af forskellige redskaber med i bagagen. Men det er faktisk ikke der vi starter. Vi kigger på din konkrete hjemmeside, og vi tager en snak med dig om dine behov og forventninger. Derefter kigger vi både på hjemmesiden og det marked, der findes på Google efter i sømmene, og derudfra vurderer vi hvilken SEO strategi, der skal til for at få din side til at profitere fra Google. Det er først herefter vi åbner op for værktøjskassen, og hvor vi så undersøger hvilke redskaber og taktikker vi skal bruge på netop din hjemmeside for at få Google til at være en succesfuld salgskanal for din hjemmeside og forretning. Der kan være tilfælde, hvor vi vurderer at Google ikke er den rette salgskanal for netop din forretning og hjemmeside, men i det tilfælde vil vi så vidt muligt anbefale andre løsninger i stedet for at lede dig ud på en vej, som vi ikke selv mener giver mening.

SEO arbejdets karakter

I arbejdet med en hjemmeside vil der tages udgangspunkt i sidens as-is situation, og hvordan siden skal udvikles til at nå top-rangeringer på ovenstående søgeord. Det vil sige, at vi tager udgangspunkt i selve siden, dens indhold, brugere og historie, snarere end at vi bruger en fast model, der passer på alle hjemmesider.

KH-Online’s SEO værktøjskasse er bygget omkring 3 søjler:

 • Linkbuilding
 • Content marketing
 • Teknisk SEO
 

Linkbuilding

KH-Online er vokset ud af en SEO tradition med meget stor fokus på linkbuilding.

KH-Online har adgang til en stor række forskellige danske hjemmesider fra helt små hjemmesider, der har mellem 50 til 100 besøgende om måneden over middelstore hjemmesider til helst store hjemmesider med 100.000 + besøgende om måneden.

Links er i vores optik det bærende princip for Googles algoritme. Det er links, der har sikret Googles overlegenhed i forhold til andre søgemaskiner. Derfor er og bliver links og linkbuilding et helt bærende princip i KH-Online’s arbejde med SEO.  Tidligere mente vi, at alt andet var petitesser i forhold til links. Det gør vi ikke i dag. Her er vores fokus nu også på interne strukturer og indhold. Denne fokusering på de andre elementer af søgemaskineoptimering har vi styrket  meget de sidste 3-4 år.

Linkbuildingfaktorer KH-Online sætter fokus på i forhold til arbejdet med hjemmesider:

 • En generelt sund linkprofil
 • Links med råstyrke
 • Links med troværdighed
 • “Naturlige” links
 • Links med og uden no-follow tags
 • Links fra billeder
 

Linkbuilding mellem troværdighed og styrke

Trustlinks

Den her type links er noget af det vigtigste, som du kan skaffe. I vores optik bygger trustlinks rygraden på en hjemmeside, der kan beskytte siden mod links fra eksterne angreb, og videre skaber de et basis for den kraft, der formidles gennem den interne linkinfrastruktur

 • Links fra stærke troværdige medier
  Rent Styrke og Trust – Her har vi med de store sider at gøre som links fra nyhedssider som aviser, stat, offentlige organisationer, støtteorganisationer og også organisationer som e-mærket, ingenco2 og lignende.
 • Kontekstuelle trustlinks
  Her har vi med branchespecifikke sider. Disse sider behøves ikke at have den samme bagvedliggende styrke som ovenstående typer links, men siderne har indhold der er relevant for kundens side. En typisk indikator på en side med kontekstuelle links er en side, der ranker relativt højt på en række lignende søgeord, som man selv ville fremme.
 

Powerlinks

Oftest refereret til som sploglinks. De fleste der tager penge for at lave SEO, men som ikke laver SEO, forklarer ofte at powerlinks ikke virker, og at de er skadelige for hjemmesider. Det har de brugt rigtig meget tid på at forklare siden Googles oprindelse. 

Powerlinks kan bruges og for virksomheder uden et meget stort linkbuilding budget bør de også bruges, men skal anvendes på rette vis!

Content marketing

Content marketing er en proces og et arbejde med at skabe indhold, som kan fastholde brugere på hjemmesiden, og i de bedste tilfælde være noget, der uden at købe links ville kunne skaffe “naturlige” links. Tidligere var content marketing noget vi trak lidt på smilebundet af hos KH-Online. Det gør vi ikke længere. Det er en disciplin, som vi med Googles udvikling betragter som helt central komponent i evnen til at få hjemmesider til at ranke. Men som så meget andet, så har vi udviklet vores egen lavpraktiske forståelse af hvad content marketing er og hvordan man bruger den mest effektivt. Hos KH-Online er contentmarketing, hvordan man benytter, udvikler og modellerer indhold på hjemmesiden. Når de fancy fyre snakker om content marketing i podcasts og på marketing camps, så er det noget der handler om linkbaiting og skabe noget helt unikt indhold, som folk vil linke til i øst og vest. Det er det ikke hos KH-Online, her er fokus meget mere jordnært, at skabe noget indhold, der hjælper brugeren af siden, og strukturer der understøtter dette. Vi er af den holdning at solidt, grundigt håndværk går forud for enkelt geniale linkbaits, og at det rent lavpraktisk giver langt bedre resultater.

Det gør vi med content marketing – Kategorier: 

Indhold, indhold og mere indhold – Meget relevant indhold for bruger (og Google) er i dag en hjørnesten i at bygge gode rangeringer. Generelt siger vi, det samme som konkurrenten og så mere og bedre! Indhold er i dag brødtekster, titletags, meta descriptions, overskrifter, billeder, videoer og meget mere. De steder hvor vi bruger denne strategi er typisk:

 • Kategoritekster
 • Produkttekster
 • Blogtekster
 

Intern Linkbuilding

Interne strukturer – Hvis en artikel på en hjemmeside ikke har nogle interne links – eksisterer den så? Dette grundspørgsmål er et godt udgangspunkt for den måde vi arbejder med interne strukturer på. Vigtige landingssider skal fremhæves gennem interne links fra eksisterende sider og html sitemaps.

Søgeintent – Contents nye base

Søgeintent er et buzzword som bliver brugt så flittigt for tiden, at det næsten er for meget. Men det er der en grund til. Søgeintent er nøglen til om du kan komme til at ranke og med hvilken type indhold, der er tale om! 

Nedenfor kan du se et eksempel på hvor forskellig Google vurderer intent på ord, der i bund og grund er synonymer.

Det du ser her når du er scrollet forbi alle reklamerne er, at en søgning på ordet fjernsyn er en søgning på et fjernsyn man kan købe. En søgning på TV handler derimod om TV-programmer. Nu skriver jeg det bastant, som om det er det, der ligger bag søgeintentionen. Det ved vi ikke. Det ved Google ikke. Det er der ingen andre der ved end den person, der har søgt! Google er dog meget overbevist om den ved, hvad der ligger af intentioner bag søgningen, og det er præcis det, der viser sig i toppen af Google. 

Det vil så også sige, at hvis du vil ligge i toppen af Google på et bestemt keyword, så er det første du skal checke, hvilken form for content ligger allerede i toppen af Google. Og så udvikle noget content, der rammer samme søgeintent, som Google har vurderet er den rette intent.

Det kan være meget konkret, hvad du skal fokusere på i din content, men du kan også opdele søgeintent i 4 overordnede kategorier. De kommer her:

 

 

Informativ intent

Her er du ude efter specifikke informationer. Eksempler på søgninger med informativ intent er:

 • Hvem byggede Rundetårn?
 • Rasmus Seebach
 • SWOT Analyse
 

Navigational intent

Her er du ude efter specifikke steder på nettet.  Eksempler på søgninger med navigational intent er:

 • DR TV program
 • Facebook
 • Bolius håndværkerfradrag
 

Transaktionel intent

Hvis du søger efter produkter, som du skal købe, så har du en transaktionel intent. Eksempler  er:

 • Køb bærbar PC
 • H&M rabatkode
 • Billigt iPhone 6 cover 
 

Kommerciel intent

Her er du ude i undersøgende øjemed. Eksempler på søgninger med kommerciel intent er:

 • Nike vs Adidas løbesko
 • Bedste flyverdragt til børn
 • Hoteller i Flensborg

Er du i tvivl om hvad søgeintent er på det søgeord, som du vil arbejde med, så er det nemmeste og faktisk bedste teknik, at blot indtaste ordet i Google. Så kommer der 10 resultater frem, og det der kendetegner de 10 resultater kan du godt regne med er relevant for dig også. Hvis du ikke rammer en lignende søgeintent, så er det stort set umuligt at ranke på det givne ord!

Teknisk SEO

Denne gren er ren best practice i forhold til Google, eller man skal nok vende den om. Når KH-Online laver teknisk SEO, så laver vi fejlfinding og prøver at eliminere de fejl, der kan være på en hjemmeside, og som kan mindske muligheden for, at få hjemmesiden til at rangere. Tekniske problemer kan i nogle tilfælde kun have effekt på enkelte sider, men rigtig ofte har tekniske problemer betydning for hele hjemmesidens evne til at rangere. Rent lavpraktisk laver vi indledningsvist en større gennemgang af hjemmesiden, og derefter laver løbende checks af hjemmesiden for klassiske fejl, der har en tendens til at opstå f.eks. 404 fejl, for store billeder eller lignende. 

 

KH-Online og SEO

KH-Online har sin baggrund i Dansk Linkbuilding og SEO Nørden. Laust Kehlet  og Lars Tonne Andersen stod bag disse to sider, som kørte i mange år, og Laust Kehlet er gået videre med KH-Online efter vi mistede Lars alt for tidligt til en skrækkelig sygdom. Laust er specialiseret i klassisk linkbuilding, onpage optimering både hvad handler om de mere bløde værdier som intern strukturering af hjemmesider såvel som den noget mere hardcore tekniske del af onpage optimeringen. Sidenhen er Sune Berg Hansen som er medstifter af KH-Online også blevet en del af SEO arbejdet, men hvor Laust kommer fra den klassiske SEO branche, så kommer Sune med en stor erfaring fra medieverdenen, hvilket gør at han har en unik evne til at se muligheder i de store pressemedier og formår at skabe en formidlingsstrategi, hvilket er blevet vigtigere og vigtigere for SEO igennem det sidste lange stykke tid.

 

SEO er mere end en Google disciplin

At kunne optimere på Google mod de bedste resultater kan være utroligt værdifuldt. Det er dog en vigtig detalje at SEO står for Search Engine Optimization eller søgemaskineoptimering på godt dansk. Google er en af mange søgemaskiner og for langt de fleste den vigtigste. Der er rigtig mange services, der benytter sig af søgemaskiner, så stort set alle de steder, hvor du vil være til stede og der er en søgemaskine til grund for dine succes eller ej, så er det vigtigt at kende søgemaskinerne. Nogle er baseret på meget simple algoritmer andre er noget mere avancerede og så er der de algoritmer, der forsøger at være lige så komplekse som Googles algoritme.

Eksempler på andre typer sider med søgemaskiner ud over Google:

 • Amazon
 • YouTube
 • Facebook
 • Yahoo, Bing, Yandex og andre deciderede søgemaskiner
 • Udemy, Lynda, Coursera og andre store undervisningsportaler
 •  og du kan sikkert nævne dem i flæng
 

At være succesfuld i sin søgeoptimering er, at være succesfuld på de søgemaskiner, der kan give dig værdi som virksomhed. For langt de fleste vil Google være en oplagt søgemaskine at lave SEO på, men der kan sagtens være andre steder også. For nylig tog vi eksempelvis et kursus i Udemy SEO, da vi havde en specifik undervisningscase, hvor netop den form for SEO gav mening.

Læs mere om SEO

Det er jo ingen hemmelighed, at vi ikke er de eneste, der arbejder med søgemaskien optimering. Der findes rigtig mange spændende artikler rundt omkring på nettet både fra danske marketers såvel som fra en masse internationale kilder.

Danske artikler om SEO:

 • Lars Skjoldby har skrevet en fin lille artikel med titlen “Hvad er SEO?” Han bygger sin forklaring af SEO op omkring  7 principper, søgeordsanalyse, SEO strategi, Local SEO, Teknisk SEO, Onpage SEO, Linkbuilding og Effektmåling. Det er nogle fine relevante punkter, som er rigtig fine at arbejde med, hvis man skal være lidt pedantisk, så er der dog lidt misvisende at snakke om SEO strategi, mens det nok nærmere er en SEO taktik, som Lars Skjoldby mener, og effektmåling er en rigtig fin ting at benytte men i vores optik er det strengt set ikke et selvstændigt princip men implicit i de andre principper. Du kan læse artiklen her: https://www.skjoldby.com/seo/hvad-er-seo
 • Mohammad Dadkhah har lavet en fed guide til SEO med 45 hands on tips til SEO. Hvor den ovenstående artikel beskæftiger sig med de overordnede principper med SEO så er denne guide super hands on, og Mohammad leverer nogle effektive og nemt anvendbare tips i dit arbejde med søgemaskine optimering. Du kan læse Mohammad Dadkhah’s guide her: https://www.dadkhah.dk/seo/
 • Thomas Rosenstand har en fin lille guide til linkbuilding. Her skriver han blandt andet om forskellen på intern linkbuilding, ekstern linkbuilding og udgående linkbuilding. Du kan eventuelt lige selv teste dig selv om du ved hvad denne del af denne tekst er, og læse mere om hvorfor den er værdifuld her på Thomas’ hjemmeside: https://www.concept-i.dk/faq/hvad-er-linkbuilding.html
 

Internationale artikler om SEO

 • The Beginner’s Guide to SEO er nok det sted de fleste bør starte, hvis de virkelig vil finde ud af hvad SEO er og hvordan man udfører det i praksis. Guiden som nærmest er en større bog er udviklet af Moz, et meget anerkendt medie indenfor SEO, som også har udviklet en rækker SEO analyse redskaber. Den guide kan du læse her: https://moz.com/beginners-guide-to-seo
 • Google har også en guide selv til SEO – hvor god og relevant den er, syntes jeg godt kan diskuteres, men hvad der er væsentligt her er, at dette er Googles egen officielle fortælling om hvad SEO er. Det er jo relevant at kunne høre fra Google selv, hvad de vægter, men deres udmeldinger skal også tages med et gran salt, da Google har en lang historik for at sige et og gøre noget andet! Du kan læse Googles guide til SEO her.
 • Neil Patel er en af de personligheder, der har været med til at sætte kursen for SEO igennem flere år. Han er til tider helt straight og på grænsen til kedelig, og andre gange kommer han med anderledes og indspirerende indlæg. Det er en god idé at læse Neils artikel: “What is SEO?” og jeg vil stærkt anbefale, at du tilmelder dig Neils nyhedsbrev. Du kan læse Neil Patels artikel om søgemaskineoptimering her: https://neilpatel.com/what-is-seo/

Google optimering af dit website

Langt de fleste tænker Google, når de hører ordet søgemaskineoptimering. Det er en smule snævert, men når det alligevel giver mening at sidestille Google optimering med SEO eller søgemaskineoptimering, så er det jo netop fordi, at Google kan om nogle siges at være søgemaskinen. Specielt i Danmark, hvor de andre traditionelle søgemaskiner kæmper om resterne, men ingen er i nærheden af at have så meget af markedet som Google.

Når du optimerer mod Google, så er følgende faktorer vigtig:

 • Godt indhold på dit website, der er ordentligt fokuseret på dine søgeord og som kan skabe engagement fra din brugere
 • Links som Google kan finde og links som er relevante for dine hjemmeside
 • Et teknisk velfungerende website, der både er hurtigt og ikke for tungt for dine forskellige devices
 

De nemme tricks til Google

Der er mange små tricks, som er nemme at følge , og som du nemt kan implementere på dit website. For eksempel skal du huske at bruge dit søgeord flere gange, og også huske at bruge relaterede ord til dit søgeord. Hvis mit søgeord i en given case var “Rideskole i Herning”, så vil relaterede ord være noget med heste, dressur og så videre. Her i denne case er målet ikke at ranke på heste eller dressur, men at skabe et relevant univers som Google kan statistisk lave semantiske analyser på, og i denne case derved kunne ranke på “Rideskole i Herning”. Videre kan du skabe nemme strukturer og engagement ved at sætte indholdet op i indholdsfortegnelse med links, således at det bliver nemmere for dine brugere at navigere rundt i dit indhold. En indholdsfortegnelse er særlig god ved indhold, der er rigtig langt. Prøv selv at tage et kig på denne side og vurder om en indholdsfortegnelse ville hjælpe dig eller forvirre dig.

 

Kort overblik over Googles historie

 • 1995 – Larry Page og Sergey Brin møder hinanden for første gang på Stanford Universitet
 • 1996 – Den første version af Google bliver lanceret på Stanfords universitetshjemmeside
 • 1997 – Google.com registreres
 • 1998 – Google får den første investering på 100.000 dollars og bliver registreret som en egentlig virksomhed.
 • 2000 – Google lanceres i 10 forskellige sproglag: Fransk, tysk, italiensk, svensk, spansk, portugisisk, hollandsk, norsk og ikke mindst dansk – Videre bliver Google den søgemaskine med flest sider indexeret i verden
 • 2004 – Gmail lanceres og Google bliver et aktieselskab
 • 2005 – Google Maps lanceres
 • 2006 – Google kommer til Kina og på samme tid opkøber de det sociale videosite YouTube
 • 2007 – Street View lanceres og reklameplatformen DoubleClick opkøbes og integreres til Google
 • 2008 – Chrome lanceres 
 • 2010 – Google lancere Nexus – Google første mobiltelefon
 • 2011 – Google lancerer Google+
 • 2013 – Google lancerer Google Chromecast til streaming på fjernsyn
 • 2016 – Google lancerer Google Home
 • 2017 – Google får en bøde på 2,7 millarder dollars for at favorisere egne shopping resultater i EU-landene. Danske Magrethe Vestager er kommisæren, der får sat en grænse for at det ikke er alt man kan tillade sig, når man har monopol.